20070131

Läst: Skitiga Bullen

Jan-Erik Bohm "Skitiga Bullen"
ISBN-13: 978-91-631-8347-8
BohmBook Förlag

För de flesta börjar historien om Skitiga Bullen med Mats Olsson och någon krönika i Expressen. Sedan han besökte Stora Valla och det lilla, och senare mytomspunna, utrymmet i läktarens inre inför Degerfors IF:s återkomst till Allsvenskan har han ofta återvänt dit i sina texter. Jag hymlar inte med att jag skulle vilja se Olssons texter om Degerfors samlade i en liten bok. Jag skulle inte backa för att göra jobbet att sätta den själv.

Jan-Erik Bohms bok handlar om Mats Olsson och alla de människor som avbildats och satts upp på väggen i caféet som egentligen inte är mer än ett materiallager med en kaffebryggare, ett bord och några enkla stolar. DIF:s materialförvaltare bestämmer enväldigt vilka som har tillträde och vilka som ska föräras en plats på väggen.

Utan att vara medvetna om det har de under åren lyckats skapa en sorts svensk fotbolls wall of fame. Visst, det lutar lite i rödvit favör. Men de har lyckats fånga förvånansvärt många av de stora. Av naturliga skäl framför allt spelare från 90-talsåren.

Jan-Erik Bohm har i sin tur valt ut några av de i hans tycke största på väggen och skrivit ödmjuka personporträtt. Är det något som karaktäriserar både boken och platsen Skitiga Bullen är det just ödmjukheten eller det prestigelösa, som Bohm själv uttrycker det. Här finns inga spår av den allt mer cyniska tonen i samtidsjournalistiken. Här finns bara värme och kärlek.

Jag är inte helt förtjust i inramningen av bilderna. Jag fattar att det ska vara en blinkning åt Alfabilderna, men resultatet är bara ostigt. Tanken är rätt, utförandet är det inte. Däremot en rejäl tumme upp för matchbilderna, särskilt de från Gunnar Ask. Mycket bra.

Det här är i slutändan inte bara en bok för vänner av Degerfors. Den fungerar utmärkt som en liten uppslagsbok över svenska fotbollshjältar. Allra mest glädje har förmodligen läsare med ett intresse för svenska stormålvakter, Öster, IFK Göteborg, Norrköping, Åtvidaberg eller AIK av den.

Jag hoppas att Bohm tänkt tanken att ge den ett andra liv i pocket. Fler än de närmast sörjande skulle säkert vara intresserade av att slanta upp en 50-lapp för historien om svensk fotbolls wall of fame. Jag kan peka ut några lämpliga tryckerier om det skulle bli aktuellt.

*****

Bonus: Degerforsare på Alfabilder.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: