20070307

Biltvätten gör mer skada än nyttaI dagens NWT fanns en artikel jag ville länka till, men eftersom tidningen fortfarande inte finns på riktigt på nätet... är det tur att de ibland säljer artiklar till TT. Både DN och SvD har plockat upp den (om än i något kortare version).

DN: Biltvätten kan skada din bil
SvD: Biltvätten kan skada din bil

En intressant sak som inte finns med i DN-versionen är pratminuset om fördelen med att spola rent med trädgårdsslangen.
- Då får du rent vatten med lågt tryck och det som ramlar ner då med tungmetaller och föroreningar äter gräsmattan upp. Så då är du iheller inte miljöbov.
Hans Ferner i NWT 20070307
Kontentan är alltså att inte använda högtryckstvätt på bilen. Sen vet jag inte om jag skulle vilja tvätta den på gräsmattan i alla fall. Jag är försiktigt skeptisk till just det.

Uppdaterat
Dagen efter publicerar NWT en intervju med en rostforskare som inte alls håller med Mr OK Värmland. Han säger istället attd et är extra viktigt att tvätta bilen under vintersäsongen när fukt har en tendens att fastna i smutsen under bilen.

Något säger mig att den artikeln inte kommer att kablas ut lika stort och brett. Helt ärligt, borde inte NWT ha gjort det jobbet igår också? Slappt.

Uppdaterat igen
Som FB skriver i en kommentar gör DN också jobbet dagen efter och ringer runt till en rad mackar som samtliga blåser faran över och säger att det bara är att tvätta som vanligt och att det faktiskt är det bättre alternativet.

Det viktigaste att notera i DN-artikeln:
Det är förbjudet i många kommuner att tvätta bilen på tomten eller gatan. Av miljöskäl.
Slammet som blir över efter tvättarna i automattvättarna innehåller mycket tungmetaller.
Som jag sa till sambon igår: "Jag är inte så säker på att jag vill att framtida barn ska leka på gräsmattan där vi spolat rent bilen."

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Check Yourselfish sa...

Jacques Wallner skriver en bra artikel om det här i DN idag

Länka in så blir du twinglylänkad...

ptrkhmbrg sa...

Biltvättsartikeln var sjukt populär hos Twingly...

Tack för DN-tipset.