Så här dagarna före nyår kändes det som en god idé att titta lite på truppen inför 2007. Det har kommunicerats att truppen ska bestå av 16 utespelare och två målvakter plus några lärlingar. Det förhandlas enligt uppgift fortfarande med Tobias Hedberg (back vars kontrakt gått ut). Frågan är om Dejan Doslic (anfallstalangen som värvades under förra säsongen) räknas som lärling. Jag tror och hoppas det. Karlgren på Kanon verkar däremot räkna honom till A-truppen.
Spontant ser det återigen lite väl fattigt ut bland backarna. Det har inte mer än ersatts för förlorade spelare och alla som följde förra säsongen vet att det var minst en man kort. Jag hoppas som många andra att den sista backplatsen besätts med Markus Karlsson. Samtidigt vore det anständigt att ge Hedberg klart besked nu.
Jag kan ändå inte låta bli att tycka att det känns betydligt bättre än inför fjolårsstarten. Å andra sidan var det inte vårsäsongen som var problemet ifjol. Det var den långa och hårda kampen under andra halvan som fick mina nerver att få spel. Och vad som händer under mittsäsongens silly season 2007 vill jag helst inte fundera på redan.
En sak står i alla fall klar för mig. Inför säsongen 2008 vill jag se en bredare trupp som inte är lika känslig för försäljningar i halvtid. Det vilar ett tungt ansvar på den nye klubbchefen, Andreas Andersson, att stärka intäkterna så att det blir möjligt.
Jag har sorterat truppen efter position, kontraktslängd och efternamn.
Degerfors IF 2007
Anfall/mittfält
Shpetim Hasani - 2009
Jonas Lindskog - 2009
Tobias Solberg - 2009
Johan Bertilsson - 2008, ny från Carlstad United
Andreas Drugge - 2008
Mano Garcia - 2008
Henrik Berger - 2007
Jonas Bergman - 2007
Abder Kabous - 2007
Tobias J Larsson - 2007
Försvar
Fredrik Holmberg - 2008, ny från Qvidings FIF
Magnus Tappert - 2008, ny från Kalmar FF
Kalle Norrbin - 2008, ny från IFK Luleå
Emil Johansson - 2007
Renato Rodrigues - 2007
Målvakter
Simon Nurme - 2008, ny från Örebro SK
Jonas Bohlin - 2007
Tränare
Mark Selmer - 2008, ny från KB Karlskoga
Andra bloggar om: Degerfors IF, Superettan, Silly Season
20061228
Dagensskiva.com 2006-12-24
Reverend Horton Heat "We Three Kings"
Årets, eller egentligen förra årets, julskiva. I viss konkurrens med Ital Skurks julskiva (som är den senaste svenskspråkiga reggaen jag gillade). Ska försöka komma ihåg att skaffa Nils Landgrens bidrag till genren inför nästa år. Kanske något mer. Stevie Wonder kanske?
*****
Hade tänkt skriva något om överraskningen att Jack Johnsons barnskiva mycket oväntat landade på Musikbyråns årslista, men Håkan gör det roligare. Å andra sidan tycker jag att Nicke Nyfiken-låtarna är rejält mycket roligare än mycket av det MB:s enda Hot Chip-fan gillade ifjol.
Andra bloggar om: Musik, Musikbyrån
Årets, eller egentligen förra årets, julskiva. I viss konkurrens med Ital Skurks julskiva (som är den senaste svenskspråkiga reggaen jag gillade). Ska försöka komma ihåg att skaffa Nils Landgrens bidrag till genren inför nästa år. Kanske något mer. Stevie Wonder kanske?
*****
Hade tänkt skriva något om överraskningen att Jack Johnsons barnskiva mycket oväntat landade på Musikbyråns årslista, men Håkan gör det roligare. Å andra sidan tycker jag att Nicke Nyfiken-låtarna är rejält mycket roligare än mycket av det MB:s enda Hot Chip-fan gillade ifjol.
Andra bloggar om: Musik, Musikbyrån
20061227
Dagens ord: hemligtsfull
TT Spektra bjuder på ett nyord som Metro köper utan att blinka: hemligtsfull. Hur hårt sov redigeraren? Nyheten om det nya projektet är hur som helst lite spännande. Noterar Underground Animals.
20061225
James Brown R.I.P.
Den störste är död. Det svider lite mer nu att jag lät bli att åka till Stockholm för att se honom i somras. Skulle ha sett konserten i Skåne som flyttades till Danmark. Tyvärr pajade logistiken och jag valde bort möjligheten.
Det här är ett halt galet klipp med honom, Michael Jackson och Prince som jag sett om och om igen det senaste året. Minns honom för den fantastiska musiken och den ohämmade galenskapen. En man med lika stora fel som rätt.
Andra bloggar om: Musik, James Brown
Det här är ett halt galet klipp med honom, Michael Jackson och Prince som jag sett om och om igen det senaste året. Minns honom för den fantastiska musiken och den ohämmade galenskapen. En man med lika stora fel som rätt.
Andra bloggar om: Musik, James Brown
20061223
20061222
Musikbyrån är död
Det är dags att ta bladet från munnen och säga tack och hej till några kära vänner och före detta arbetskamrater. I och med sista programmet säsongen 2006 krymps Musikbyrån, kanske till oigenkännlighet. Trots att det stolt aviserades att det skulle bli lika många program under 2007 när budgeten och satsningarna presenterades i höstas.
Det där visade sig snart vara en sanning med rejält utrymme för modifikation. Sant är att det i vår blir tio halvtimmeslånga avsnitt av Musikbyrån i SVT.
Däremot försvinner Musikbyrån Live ur tablån. Tillfälligt eller för gott återstår att se. Titeln får hur som helst vila. Sannolikt hela nästa år. Dessutom försvinner musikresorna som gick under titeln Musikbyrån presenterar (ett samarbete med musikredaktionerna på DR och NRK) in i vanliga Musikbyrån.
Det innebär med andra ord att vi får omkring sex eller sju vanliga Musikbyrån i vår (Houston, Texas-reportaget ikväll var Norges ena bidrag i musikreseserien).
Dessutom, och det här är ett allvarligare problem än de flesta tittare kanske förstår, försvinner två reportrar ur redaktionen och en av de två fotograferna/redigerarna finns bara på plats under de mer intensiva produktionsveckorna. Det handlar i praktiken om nära en halvering av de journalistiska resurserna.
Hans osvikligt ödmjuka och nyfikna näsa för musikhistorien har sedan programtiden kortades och musikhistorien fick strykas ur uppdraget inte fått det utrymme han förtjänar. Det är svårt att för utomstående förklara Kåre Perssons storhet och djupa kunskap. Men låt mig säga så här till cheferna på SVT. Se till att ge honom en plats i redaktionen för nästa musikhistoriska program. Det blir något helt annat än det slappa Sixties.
Nu försvinner inte Kåre helt från SVT och musikbevakningen. Tillsammans med världens bästa scripta, Elwie Wallin, och Daniel "Papa Dee" Wahlgren kommer han att arbeta med det nya världsmusikprogrammet som går under arbetsnamnet Papas Kappsäck. Piloten jag sett lovade gott (den klipptes av Svante Lodén som av tidsskäl valt att tacka nej till ytterligare medverkan). Kåre + Papa Dee kan visa sig vara en vinnande kombination. Enad front för världsmusiken med ödmjukheten och nyfikenheten som vapen. Jag väntar med spänning.
Kristin Henriksson har valt att kliva åt sidan och flytta till Barcelona. Quote-redaktionen bör omedelbart se till att upprätta en kontakt och ge henne fett betalt för att leverera texter (om det nu mot förmodan finns pengar i kulturtidskrifternas Sverige). Med Kristin försvinner en stor del av r'n'b- och hiphop-kunnandet ut genom dörren (jag och ni minns kanske alldeles särskilt hennes resor till grimens London, New Orleans under återuppbyggnad och djupreportaget om screw-genren (som uppdateras och följs upp i veckans MB)).
Jag får acceptera att Kristin aldrig får förverkliga reportageidén: "Looking for D'". Det svider.
Och jag förstår ärligt talat inte hur redaktionen ska hantera de här båda förlusterna. Särskilt som man inte får ta in nya krafter. Det enklaste, och egentligen självklara valet, vore att helt enkelt lämna den svarta musiken utanför urvalet nu. Hur ont det än gör i redaktör/producent Fredrik Norbergs hjärta.
Ett av SVT:s mesta public service-program (visa mig ett annat program i en annan kanal som tar musikjournalistiken på allvar) har fått en rejäl pungspark. Jag är ärligt talat orolig för att redaktionen köper läget, biter ihop och fortsätter att jobba som om inget hade hänt.
Jag hoppas snarare på en tydlig markering,
Det är klart att den hårda och ofta onyanserade kritiken mot programmet kommer att öka om man har modet att helt kapa ett par genrer. Men hellre det än ett försök att täcka sex månader av hela populärmusikspektrat på sex halvtimmar. Kanske kan de tillåta sig en och annan utvikning åt det som skulle kunnna kallas, och nu blir det kanske sjukt internt, Klas Sivertsson-hiphopen (läs Keep Out, Quote mfl).
Höstens bästa avsnitt av MB, vid sidan av San Fransisco-programmet (som egentligen var ett Musikbyrån presenterar), var det med David Sandström och Atmosphere. Det skulle kunna tjäna som illustration av vad jag söker och hoppas på. Som ny typ-byrå (vi kan väl vara överens om att en- och två-inslagsprogrammen funkar bäst nu?). Ge mig artister som inte nödvändigtvis är aktuella med nya släpp, men som får alldeles för lite uppmärksamhet. Släpp släpplistesargen. Det är sådant jag hoppas på.
Eller att bara få bli rejält överraskad av en tanke för nyordning jag själv inte tänkt.
Slutligen kan jag så klart inte låta bli att oroa mig över hur den nya regeringen ser på public service-begreppet. Det enda vi med säkerhet vet är att de inte är riktigt överens. Men om M och FP får sin vilja igenom kan vi nog glömma Musikbyrån och liknande program helt om tre år. Är jag cynisk och bitter om jag tror att formeln ser ut så här: musik = underhållning = inte public service. Hoppet får stå till Centern och någon ensam kvarvarande public service-liberal.
Länge leve Musikbyrån!
*****
På annandagen presenterar Musikbyrån sin årskrönika i ett entimmeslångt program. Eftersom jag arbetade med programmets sajt under första halvåret fick jag vara med och rösta. Första siffran är placeringen och andra är viktningspoängen (MB använder ett ganska intrikat röstningsförfarande). Skyll inte på mig om listan i tv ser konstig ut (eller gör det om ni tycker att den här ser konstig ut). Ja jag har ändrat mig en del sedan jag röstade i november, men det får visa sig när vi passerat nyår med ett par veckor och nästa lista med min inblandning presenteras. Hur redaktionens slutgiltiga lista ser ut har jag däremot inte fått veta, så jag är lika nyfiken som någon annan listfanatiker.
1. Ramjac "Transfusions" (57)
2. The Roots "Game Theory" (46)
3. The Coup "Pick A Bigger Weapon" (37)
4. Gnarls Barkley "St. Elsewhere" (30)
5. Oddjob "Luma" (25)
6. Tony Allen "Lagos No Shaking" (22)
7. Kelis "Kelis Was Here" (20)
8. TV On The Radio "Return to Cookie Mountain" (18)
9. Regina Spektor "Begin To Hope" (16)
10. Busta Rhymes "The Big Bang" (14)
11. Koop "Koop Islands" (12)
12. Existensminimum "Last Night My Head Tried To Explode and I Wrote Everything Down" (10)
13. J Dilla "Donuts" (9)
14. Pharrell "In My Mind" (8)
15. Ghostface Killah "Fishscale" (7)
16. J Dilla "The Shining" (6)
17. Up Hygh "The Venus Album" (5)
18. Fattaru "Mina drömmars stad" (4)
19. Primal Scream "Riot City Blues" (3)
20-29 (2 poäng)
Anthony Hamilton "Ain't Nobody Worryin'"
Aceyalone "Magnificent City"
Goapele "Change It All"
Ison & Fille "Stolthet"
Madlib "The Beat Konducta - Vol. 1-2: Movie Scenes"
Shawn Lee's Ping Pong Orchestra "Strings & Things"
Sofi Hellborg "To Give Is To Get"
T.I. "King"
The Blood Brothers "Young Machetes"
Ty "Closer"
30- (1 poäng)
C.Aarmé "Vita"
SLS "SLS"
Spank Rock "YoYoYoYoYo"
The Concretes "In Colour"
The Gossip "Standing in the Way of Control"
Sen dess har jag lyssnat på bland andra: Amy Winehouse, The Game, Hans Appelqvist, Mastodon, Clipse, Snoop Dogg, Nas, Moneybrother, Robert Johnson and Punchdrunks och Spanky Wilson and the Quantic Soul Orchestra. Någon eller några av dem kommer att slå sig in på topp 20 vid nästa röstning. Däremot har jag inte fastnat för Lyfe Jennings som Kristin rekommenderade och jag har fortfarande inte hunnit lyssna på K-OS och Hi-Tek. Dessutom undrar jag om Anthony Hamilton verkligen var en 2006:a?
*****
För internt bruk gjordes även en minuslista med skivorna vi absolut inte ville se på en årsbästalista. Upp till fem skivor var. Jag röstade på tre. Årets släpp från:
1. Hot Chip
2. Final Fantasy
3. Fibes! Oh Fibes
Tre släpp som lyckats irritera mig i år. Det är på sätt och vis också en bedrift. Och jag brukar säga att jag gillar skivor som stör, så om fem år kanske jag tycker annorlunda om de där tre.
*****
Slutligen fem saker jag tar lite mer ansvar för än andra som nådde ut i rutan under mina 18 månader på Musikbyrån (i någon orts sändningsordning).
Isis i Musikbyrån live
Mikael tog så klart första initiativet och producerade programmet, men kunde inte på egen hand välja den konserten framför en inte särskilt lyckad inspelning av Ane Brun till den första omgången av MB live. Jag kände att de fyra konserterna skulle bli en för homogen samling och sa emot under ett möte på Öland.
Bear Quartet i Musikbyrån live
Jag var först att nämna dem när vi brainstormade artister till andra säsongen. Magnus producerade programmet.
Ramjac/Up Hygh/SLS-inslaget i Musikbyrån
Jag pitchade en handfull idéer till reportage. Det här plockades upp av Kristin som meckade om det lite för att sedan återvända till ett upplägg som mer liknade min ursprungliga idé. Kåre ärvde när Kristin fick fullt upp med New Orleans och avslutade sedan det hela.
Musikbyrån-natten
Om jag inte minns helt fel var det jag som först drömde högt om en hel natt när vi diskuterade hur de tio åren skulle firas. Först mest på skoj. Jag tror det var Elwie som fastnade först och mest och fortsatte att ta upptråden. Fredrik Norberg såg till att driva det i hamn (med redaktionens hjälp så klart).
Sofi Hellborg med Tony Allen i veckans konsert
Jag passade Mariannas namn till en kontakt. Marianna, i egenska p av producent för Veckans konsert, tackade först nej. Jag tyckte att det var dumt att missa chansen och tog upp det under ett redaktionsmöte. Så med uppbackning från Camilla Sjerén (nu mammaledig fotograf/redigerare) fick förslaget ett andra liv. MB hade dessutom lovat att hjälpa till med inspelningen av en Veckans konsert. Klippning och produktion sköttes av ett lokalt produktionsbolag med stöd av framför allt Fredrik och Kåre. Jag försökte få dem att klippa bort Timbuktus freestyle men misslyckades.
*****
Tack för allt världens grymmaste redaktion.
Rätta mig om jag missuppfattat något. Jag gissar en del i texten här ovanför.
Andra bloggar om: Musikbyrån, Musik
Det där visade sig snart vara en sanning med rejält utrymme för modifikation. Sant är att det i vår blir tio halvtimmeslånga avsnitt av Musikbyrån i SVT.
Däremot försvinner Musikbyrån Live ur tablån. Tillfälligt eller för gott återstår att se. Titeln får hur som helst vila. Sannolikt hela nästa år. Dessutom försvinner musikresorna som gick under titeln Musikbyrån presenterar (ett samarbete med musikredaktionerna på DR och NRK) in i vanliga Musikbyrån.
Det innebär med andra ord att vi får omkring sex eller sju vanliga Musikbyrån i vår (Houston, Texas-reportaget ikväll var Norges ena bidrag i musikreseserien).
Dessutom, och det här är ett allvarligare problem än de flesta tittare kanske förstår, försvinner två reportrar ur redaktionen och en av de två fotograferna/redigerarna finns bara på plats under de mer intensiva produktionsveckorna. Det handlar i praktiken om nära en halvering av de journalistiska resurserna.
Två bort
Kåre Persson, Musikbyråns grand old man, har valt att sluta. Jag gissar att han känt sig allt mer obekväm med att bara nosa framåt och efter några års vånda kommit fram till att han inte har mer att ge.Hans osvikligt ödmjuka och nyfikna näsa för musikhistorien har sedan programtiden kortades och musikhistorien fick strykas ur uppdraget inte fått det utrymme han förtjänar. Det är svårt att för utomstående förklara Kåre Perssons storhet och djupa kunskap. Men låt mig säga så här till cheferna på SVT. Se till att ge honom en plats i redaktionen för nästa musikhistoriska program. Det blir något helt annat än det slappa Sixties.
Nu försvinner inte Kåre helt från SVT och musikbevakningen. Tillsammans med världens bästa scripta, Elwie Wallin, och Daniel "Papa Dee" Wahlgren kommer han att arbeta med det nya världsmusikprogrammet som går under arbetsnamnet Papas Kappsäck. Piloten jag sett lovade gott (den klipptes av Svante Lodén som av tidsskäl valt att tacka nej till ytterligare medverkan). Kåre + Papa Dee kan visa sig vara en vinnande kombination. Enad front för världsmusiken med ödmjukheten och nyfikenheten som vapen. Jag väntar med spänning.
Kristin Henriksson har valt att kliva åt sidan och flytta till Barcelona. Quote-redaktionen bör omedelbart se till att upprätta en kontakt och ge henne fett betalt för att leverera texter (om det nu mot förmodan finns pengar i kulturtidskrifternas Sverige). Med Kristin försvinner en stor del av r'n'b- och hiphop-kunnandet ut genom dörren (jag och ni minns kanske alldeles särskilt hennes resor till grimens London, New Orleans under återuppbyggnad och djupreportaget om screw-genren (som uppdateras och följs upp i veckans MB)).
Jag får acceptera att Kristin aldrig får förverkliga reportageidén: "Looking for D'". Det svider.
Och jag förstår ärligt talat inte hur redaktionen ska hantera de här båda förlusterna. Särskilt som man inte får ta in nya krafter. Det enklaste, och egentligen självklara valet, vore att helt enkelt lämna den svarta musiken utanför urvalet nu. Hur ont det än gör i redaktör/producent Fredrik Norbergs hjärta.
Tre kvar
Kvar som reportrar finns nu: Magnus Broni, Mikael Nordlander och Håkan Thörn. Tre herrar som har ett djupt kunnande om det vi lite grovt och förenklat skulle kunna kalla för rock och pop (med lite olika dragningar). Frågan är om Musikbyrån med den minskade sändningstiden i bagaget (ynkliga tre helt egna timmar på hela våren) inte borde utnyttja det kunnande man faktiskt har och göra en renodlad indiebyrå med spets och djup. Inte bara för att visa att minskade resurser faktiskt får konsekvenser för slutresultatet utan för att göra det man faktiskt har verklig kompetens kvar till. Upp på smalspåret. Helhjärtat och stolt.Ett av SVT:s mesta public service-program (visa mig ett annat program i en annan kanal som tar musikjournalistiken på allvar) har fått en rejäl pungspark. Jag är ärligt talat orolig för att redaktionen köper läget, biter ihop och fortsätter att jobba som om inget hade hänt.
Jag hoppas snarare på en tydlig markering,
Det är klart att den hårda och ofta onyanserade kritiken mot programmet kommer att öka om man har modet att helt kapa ett par genrer. Men hellre det än ett försök att täcka sex månader av hela populärmusikspektrat på sex halvtimmar. Kanske kan de tillåta sig en och annan utvikning åt det som skulle kunnna kallas, och nu blir det kanske sjukt internt, Klas Sivertsson-hiphopen (läs Keep Out, Quote mfl).
Höstens bästa avsnitt av MB, vid sidan av San Fransisco-programmet (som egentligen var ett Musikbyrån presenterar), var det med David Sandström och Atmosphere. Det skulle kunna tjäna som illustration av vad jag söker och hoppas på. Som ny typ-byrå (vi kan väl vara överens om att en- och två-inslagsprogrammen funkar bäst nu?). Ge mig artister som inte nödvändigtvis är aktuella med nya släpp, men som får alldeles för lite uppmärksamhet. Släpp släpplistesargen. Det är sådant jag hoppas på.
Eller att bara få bli rejält överraskad av en tanke för nyordning jag själv inte tänkt.
Slutligen kan jag så klart inte låta bli att oroa mig över hur den nya regeringen ser på public service-begreppet. Det enda vi med säkerhet vet är att de inte är riktigt överens. Men om M och FP får sin vilja igenom kan vi nog glömma Musikbyrån och liknande program helt om tre år. Är jag cynisk och bitter om jag tror att formeln ser ut så här: musik = underhållning = inte public service. Hoppet får stå till Centern och någon ensam kvarvarande public service-liberal.
Länge leve Musikbyrån!
*****
På annandagen presenterar Musikbyrån sin årskrönika i ett entimmeslångt program. Eftersom jag arbetade med programmets sajt under första halvåret fick jag vara med och rösta. Första siffran är placeringen och andra är viktningspoängen (MB använder ett ganska intrikat röstningsförfarande). Skyll inte på mig om listan i tv ser konstig ut (eller gör det om ni tycker att den här ser konstig ut). Ja jag har ändrat mig en del sedan jag röstade i november, men det får visa sig när vi passerat nyår med ett par veckor och nästa lista med min inblandning presenteras. Hur redaktionens slutgiltiga lista ser ut har jag däremot inte fått veta, så jag är lika nyfiken som någon annan listfanatiker.
1. Ramjac "Transfusions" (57)
2. The Roots "Game Theory" (46)
3. The Coup "Pick A Bigger Weapon" (37)
4. Gnarls Barkley "St. Elsewhere" (30)
5. Oddjob "Luma" (25)
6. Tony Allen "Lagos No Shaking" (22)
7. Kelis "Kelis Was Here" (20)
8. TV On The Radio "Return to Cookie Mountain" (18)
9. Regina Spektor "Begin To Hope" (16)
10. Busta Rhymes "The Big Bang" (14)
11. Koop "Koop Islands" (12)
12. Existensminimum "Last Night My Head Tried To Explode and I Wrote Everything Down" (10)
13. J Dilla "Donuts" (9)
14. Pharrell "In My Mind" (8)
15. Ghostface Killah "Fishscale" (7)
16. J Dilla "The Shining" (6)
17. Up Hygh "The Venus Album" (5)
18. Fattaru "Mina drömmars stad" (4)
19. Primal Scream "Riot City Blues" (3)
20-29 (2 poäng)
Anthony Hamilton "Ain't Nobody Worryin'"
Aceyalone "Magnificent City"
Goapele "Change It All"
Ison & Fille "Stolthet"
Madlib "The Beat Konducta - Vol. 1-2: Movie Scenes"
Shawn Lee's Ping Pong Orchestra "Strings & Things"
Sofi Hellborg "To Give Is To Get"
T.I. "King"
The Blood Brothers "Young Machetes"
Ty "Closer"
30- (1 poäng)
C.Aarmé "Vita"
SLS "SLS"
Spank Rock "YoYoYoYoYo"
The Concretes "In Colour"
The Gossip "Standing in the Way of Control"
Sen dess har jag lyssnat på bland andra: Amy Winehouse, The Game, Hans Appelqvist, Mastodon, Clipse, Snoop Dogg, Nas, Moneybrother, Robert Johnson and Punchdrunks och Spanky Wilson and the Quantic Soul Orchestra. Någon eller några av dem kommer att slå sig in på topp 20 vid nästa röstning. Däremot har jag inte fastnat för Lyfe Jennings som Kristin rekommenderade och jag har fortfarande inte hunnit lyssna på K-OS och Hi-Tek. Dessutom undrar jag om Anthony Hamilton verkligen var en 2006:a?
*****
För internt bruk gjordes även en minuslista med skivorna vi absolut inte ville se på en årsbästalista. Upp till fem skivor var. Jag röstade på tre. Årets släpp från:
1. Hot Chip
2. Final Fantasy
3. Fibes! Oh Fibes
Tre släpp som lyckats irritera mig i år. Det är på sätt och vis också en bedrift. Och jag brukar säga att jag gillar skivor som stör, så om fem år kanske jag tycker annorlunda om de där tre.
*****
Slutligen fem saker jag tar lite mer ansvar för än andra som nådde ut i rutan under mina 18 månader på Musikbyrån (i någon orts sändningsordning).
Isis i Musikbyrån live
Mikael tog så klart första initiativet och producerade programmet, men kunde inte på egen hand välja den konserten framför en inte särskilt lyckad inspelning av Ane Brun till den första omgången av MB live. Jag kände att de fyra konserterna skulle bli en för homogen samling och sa emot under ett möte på Öland.
Bear Quartet i Musikbyrån live
Jag var först att nämna dem när vi brainstormade artister till andra säsongen. Magnus producerade programmet.
Ramjac/Up Hygh/SLS-inslaget i Musikbyrån
Jag pitchade en handfull idéer till reportage. Det här plockades upp av Kristin som meckade om det lite för att sedan återvända till ett upplägg som mer liknade min ursprungliga idé. Kåre ärvde när Kristin fick fullt upp med New Orleans och avslutade sedan det hela.
Musikbyrån-natten
Om jag inte minns helt fel var det jag som först drömde högt om en hel natt när vi diskuterade hur de tio åren skulle firas. Först mest på skoj. Jag tror det var Elwie som fastnade först och mest och fortsatte att ta upptråden. Fredrik Norberg såg till att driva det i hamn (med redaktionens hjälp så klart).
Sofi Hellborg med Tony Allen i veckans konsert
Jag passade Mariannas namn till en kontakt. Marianna, i egenska p av producent för Veckans konsert, tackade först nej. Jag tyckte att det var dumt att missa chansen och tog upp det under ett redaktionsmöte. Så med uppbackning från Camilla Sjerén (nu mammaledig fotograf/redigerare) fick förslaget ett andra liv. MB hade dessutom lovat att hjälpa till med inspelningen av en Veckans konsert. Klippning och produktion sköttes av ett lokalt produktionsbolag med stöd av framför allt Fredrik och Kåre. Jag försökte få dem att klippa bort Timbuktus freestyle men misslyckades.
*****
Tack för allt världens grymmaste redaktion.
Rätta mig om jag missuppfattat något. Jag gissar en del i texten här ovanför.
Andra bloggar om: Musikbyrån, Musik
20061220
Dysfemism
För några dagar sedan såg jag en miljöpartist i talarstolen under en riksdagsdebatt. Så fort han talade om regeringspartierna a.k.a. alliansen valde han att använda ordet maktkartellen. Det fick mig att fundera över vad motsatsen till eufemism heter. Svaret verkar vara dysfemism.
För övrigt var det ett prov på extremt slapp debatteknik den gode miljöpartisten visade upp.
Är det så där debatterna ser ut i våra folkvalda församlingar? Fyllda av töntiga verbala tjyvnyp.
För den som undrar röstade jag på MP till riksdag och kommun i senaste valet efter att ha röstat folkpartistiskt i åtminstone de tre senaste valen (EU-val inräknade). Efter en hel del övervägande såg de ut som om MP i praktiken var det sista socialliberala alternativet med ett miljösamvete. Även om jag inte är säker på att MP själva skulle se sig så.
Leijonborg & Björklund sålde egentligen ut hela själen redan i samband med förra riksdagsvalet och när de under en stämma gjorde om kärnkraften till miljövänlig energi ville jag bara dö eller sucka lika högt som Staffan Werme gjorde i talarstolen (tack för den stunden SVT24).
En regering med Reinfledt som chef och Hägglund som socialminister kändes som ett hån mot allt jag tror på. Mina röster på FP har alltid varit, en måhända naiv, förhoppning om en blocköverskridande mittenregering. Den förhoppningen fanns inte den här gången och diskvalificerade även C från valbar plats. S med världens tröttaste och självgodaste ledare var så klart aldrig ett alternativ. Och eftersom jag tror på småföretagandet och marknadsekonomin finns inte V ens på kartan.
Kvar fanns bara MP.
Sen kan man väl säga att jag är en sucker för kämpar i motvind också.
Andra bloggar om: Politik, Miljöpartiet
För övrigt var det ett prov på extremt slapp debatteknik den gode miljöpartisten visade upp.
Är det så där debatterna ser ut i våra folkvalda församlingar? Fyllda av töntiga verbala tjyvnyp.
För den som undrar röstade jag på MP till riksdag och kommun i senaste valet efter att ha röstat folkpartistiskt i åtminstone de tre senaste valen (EU-val inräknade). Efter en hel del övervägande såg de ut som om MP i praktiken var det sista socialliberala alternativet med ett miljösamvete. Även om jag inte är säker på att MP själva skulle se sig så.
Leijonborg & Björklund sålde egentligen ut hela själen redan i samband med förra riksdagsvalet och när de under en stämma gjorde om kärnkraften till miljövänlig energi ville jag bara dö eller sucka lika högt som Staffan Werme gjorde i talarstolen (tack för den stunden SVT24).
En regering med Reinfledt som chef och Hägglund som socialminister kändes som ett hån mot allt jag tror på. Mina röster på FP har alltid varit, en måhända naiv, förhoppning om en blocköverskridande mittenregering. Den förhoppningen fanns inte den här gången och diskvalificerade även C från valbar plats. S med världens tröttaste och självgodaste ledare var så klart aldrig ett alternativ. Och eftersom jag tror på småföretagandet och marknadsekonomin finns inte V ens på kartan.
Kvar fanns bara MP.
Sen kan man väl säga att jag är en sucker för kämpar i motvind också.
Andra bloggar om: Politik, Miljöpartiet
Modemet är nära
Snart snart har vi bredband hemma igen.
8 sköna mbit via kopparnätet.
8 sköna mbit via kopparnätet.
Beräknad leverans:
Tidigast 20 dec
Uppgift om tid och datum saknas
Karlstad, Försändelsen är på väg till
Postens serviceställe
20061214
Första svanen
Hett (?) ställe på 80-talet har blivit nordens första restaurang med svanmärkning. I Karlstad. Tufft. Vårt nästa restaurangbesök går dit.
20061212
Magnus Tappert klar för DIF
Degerfors har gjort klart med ännu en back. Magnus Tappert som mest fått sitta på bänken i Kalmar FF flyttar till Värmland och Degerfors för att få en nytändning. Även om det tog lite tid funkade det ju för till exempel Andreas Drugge. Tappert är 20 år ung och har främst spelat som mittback, men även figurerat ute på högerkanten. Mer eller mindre fostrad i Hammerby TFF där han spelade i sju år innan han flyttade till Kalmar. Känns spontant som en värvning med potential även om han så klart kan få svårt att mäta sig med trygga profiler som Måsen och Stefan Larsson.
*****
Förövrigt är det klart att Allsvenskan utökas med två lag till säsongen 2008. Tyvärr känns det som om spelaromsättningen varit på tok för stor för att DIF ska ha en rimliga chans att klättra tillbaka redan nästa år. Målet för nästa säsong blir rimligen att nå en så pass säker position i tabellen att vi slipper fundera över kval eller inte nästa höst.
Andra bloggar om: Degerfors IF
- Möjligheterna att utvecklas känns goda i Degerfors. Det är kul att det ärVälkommen och lycka till.
så stort intresse och angagemang för föreningen.
- Magnus Tappert till KK
*****
Förövrigt är det klart att Allsvenskan utökas med två lag till säsongen 2008. Tyvärr känns det som om spelaromsättningen varit på tok för stor för att DIF ska ha en rimliga chans att klättra tillbaka redan nästa år. Målet för nästa säsong blir rimligen att nå en så pass säker position i tabellen att vi slipper fundera över kval eller inte nästa höst.
Andra bloggar om: Degerfors IF
Klarälven och vattnet
I somras tog jag den här bilden av den gamla stenbron i Karlstad:
Idag såg det ut så här när jag vandrade förbi:
Även om bilderna inte är de skarpaste är skillnaden minst sagt tydlig.
Andra bloggar om: Karlstad
Idag såg det ut så här när jag vandrade förbi:
Även om bilderna inte är de skarpaste är skillnaden minst sagt tydlig.
Andra bloggar om: Karlstad
20061211
Dagensskiva.com 2006-12-11
Moneybrother "Pengabrorsan"
Jag är kanske osunt okritisk till allt Anders Wendin spelar in, men vafan det är ju bra. Hade velat få in något om det djupt omoraliska i att ta in Uje Brandelius på Roy Bittan-piano, men fick inte till det. Allt Uje rör vid har en tendens att förvandlas till bajs och Doktor Kosmos är det märkligaste studentspex som nått ut till mina vänner någonsin. Det här får väl ses som undantaget som bekräftar regeln. Henrik Svensson bestämde och det räddade festen. Han blir bara bättre och bättre. Kan man få en ny runda Fint Tillsammans?
*****
Annars har jag flyttat och vi är utan internet i minst tio dagar. Sparsamt bloggande fram till jul med andra ord. [Flygbild] [Renoveringsbilder]
Jag är kanske osunt okritisk till allt Anders Wendin spelar in, men vafan det är ju bra. Hade velat få in något om det djupt omoraliska i att ta in Uje Brandelius på Roy Bittan-piano, men fick inte till det. Allt Uje rör vid har en tendens att förvandlas till bajs och Doktor Kosmos är det märkligaste studentspex som nått ut till mina vänner någonsin. Det här får väl ses som undantaget som bekräftar regeln. Henrik Svensson bestämde och det räddade festen. Han blir bara bättre och bättre. Kan man få en ny runda Fint Tillsammans?
*****
Annars har jag flyttat och vi är utan internet i minst tio dagar. Sparsamt bloggande fram till jul med andra ord. [Flygbild] [Renoveringsbilder]
20061206
Dagensskiva.com 2006-12-05
Igår publicerades bonusrecensionerna av TV on the Radio "Return to Cookie Mountain" och samlingen "Eccentric Soul: Mighty Mike Lenaburg". Med det ska allt jag har på min topp tio för 2006 finnas recenserat. Om jag nu inte ändrar mig. Clipse utmanar fortfarande om en plats bland de tio.
Gott & blandat
Grammis- och P3 Guld-nomineringarna klara. Ramjac är så klart överlägset bäst i kategorin hiphop/soul i år. Känns skönt att inte ha suttit i Grammisjuryn i år heller.
Mitt enda mål när jag deltog i Grammis var att Pelle Gunnerfeldt skulle få ett pris. Så när han fick det för produktionen av The Hives "Tyrannosaurus Hives" var jag klar. Sen kan man väl diskutera om det var just den insatsen han skulle belönas för eller inte. Men det kan vi ta någon annan gång.
Bonus: Klas Granströms fina intervju i Norrbottens-Kuriren som inleder serien norrländska musiker som flyttat till Stockholm.
*****
Håkan Thörn har börjat blogga på riktigt.
*****
Fredrik Holmberg och Özgur Yasar på väg mot Degerfors. Av allt att döma blir Jonas Bergman kvar. Kan vi få sen en någorlunda spikad trupp före jul?
*****
Close-Up har blivit med kulturbilaga. Film, spel, böcker och lite resor. Bra för mig som inte hittat tillräckligt starka anledningar att köpa tidningen särskilt ofta tidigare (vuxna män i corpse paint är inte min bag). Ja jag gick faktiskt förbi pressbyrån och köpte ett ex idag. Det var trots allt årslistenumret.
Topp tio:
Mitt enda mål när jag deltog i Grammis var att Pelle Gunnerfeldt skulle få ett pris. Så när han fick det för produktionen av The Hives "Tyrannosaurus Hives" var jag klar. Sen kan man väl diskutera om det var just den insatsen han skulle belönas för eller inte. Men det kan vi ta någon annan gång.
Bonus: Klas Granströms fina intervju i Norrbottens-Kuriren som inleder serien norrländska musiker som flyttat till Stockholm.
*****
Håkan Thörn har börjat blogga på riktigt.
*****
Fredrik Holmberg och Özgur Yasar på väg mot Degerfors. Av allt att döma blir Jonas Bergman kvar. Kan vi få sen en någorlunda spikad trupp före jul?
*****
Close-Up har blivit med kulturbilaga. Film, spel, böcker och lite resor. Bra för mig som inte hittat tillräckligt starka anledningar att köpa tidningen särskilt ofta tidigare (vuxna män i corpse paint är inte min bag). Ja jag gick faktiskt förbi pressbyrån och köpte ett ex idag. Det var trots allt årslistenumret.
Topp tio:
- Mastodon "Blood Mountain"
- Khoma "The Second Wave"
- Tool "10,000 Days"
- Slayer "Christ Illusion"
- Celtic Frost "Monotheist"
- The Haunted "The Dead Eye"
- Hatebreed "Supremacy"
- Cult of Luna "Somewhere Along the Highway"
- Gorgoroth "Ad Majorem Sathanas Gloriam"
- Repugnant "Epidome in Darkness"
20061205
Festivalsommaren 2007
(Sweden Rock Festival 6-9 juni)
Hultsfred 14-16 juni
Roskilde 5-8 juli
Arvika 12-14 juli
Stockholm Jazz 17-21 juli
(Augustibuller 2-4 augusti)
En sak står redan klar. Det ska till något sjukt exklusivt och stort för att jag ens ska överväga att åka till Danmark nu när jag inte bor på pendlingsavstånd längre. Mer än en dag på Stockholm Jazz kommer jag knappast att uppleva nästa år heller.
Jag sätter parenteser, som i kanske, runt SRF och Augustibuller. I första fallet mest för bokningen av Heaven & Hell, i praktiken vet jag att det aldrig kommer att hända. Så nostalgisk är jag inte. Det skulle väl vara om de släpper en bokning av Paul Stanley solo då. I det andra fallet mest av nostalgiska skäl. Det är en söt och trevlig festival, precis som Arvika.
Sannolikt handlar festivalsommaren 2007 om Hultsfred och Arvika med andra ord. Av ren bekvämlighet och gammal vana. Jag tvivlar på att särskilt mycket kommer att locka rent musikaliskt. Det vore egentligen läge att titta på boendet redan nu. Två nätter på hotell i Arvika känns som ett måste i år. Om vi inte kan hitta ett hus eller en lägenhet att bo i.
Men hur sjukt är det att fundera över sommarens festivaler redan nu egentligen? Och vore det inte trevligt med en festival som bokade mer av det jag verkligen vill se? Gärna i Göteborg eller Stockholm (Karlstad känns uteslutet).
Sex artister jag vill se på festival sommaren 2007:
Hultsfred 14-16 juni
Roskilde 5-8 juli
Arvika 12-14 juli
Stockholm Jazz 17-21 juli
(Augustibuller 2-4 augusti)
En sak står redan klar. Det ska till något sjukt exklusivt och stort för att jag ens ska överväga att åka till Danmark nu när jag inte bor på pendlingsavstånd längre. Mer än en dag på Stockholm Jazz kommer jag knappast att uppleva nästa år heller.
Jag sätter parenteser, som i kanske, runt SRF och Augustibuller. I första fallet mest för bokningen av Heaven & Hell, i praktiken vet jag att det aldrig kommer att hända. Så nostalgisk är jag inte. Det skulle väl vara om de släpper en bokning av Paul Stanley solo då. I det andra fallet mest av nostalgiska skäl. Det är en söt och trevlig festival, precis som Arvika.
Sannolikt handlar festivalsommaren 2007 om Hultsfred och Arvika med andra ord. Av ren bekvämlighet och gammal vana. Jag tvivlar på att särskilt mycket kommer att locka rent musikaliskt. Det vore egentligen läge att titta på boendet redan nu. Två nätter på hotell i Arvika känns som ett måste i år. Om vi inte kan hitta ett hus eller en lägenhet att bo i.
Men hur sjukt är det att fundera över sommarens festivaler redan nu egentligen? Och vore det inte trevligt med en festival som bokade mer av det jag verkligen vill se? Gärna i Göteborg eller Stockholm (Karlstad känns uteslutet).
Sex artister jag vill se på festival sommaren 2007:
- Existensminimum
- Ramjac & Natalie Gardiner
- Sharon Jones & The Dap-Kings
- The Coup
- Tony Allen
- TV on the Radio
20061204
Hiphopen för alltid ungdomens musik?
Den självklara målgruppen för storsäljande rapmusik är fortfarande ungdomar, det är inbyggt i genren.Är det nu vi ska börja gissa om man tänkte och trodde så om jazzen också för snart hundra år sedan. Eller rocken för nästan femtio år sedan. Tillåt mig tro att hiphopen mycket snart är allt annat än ungdomens musik. Den har varit pop på tok för länge för det.
- Emil Arvidsson i DN.
Som om ungdomar fortfarande köpte skivor.
Att vinna över en standard
Det händer ganska sällan att jag spärrar upp öronen på vidöppen gavel. Jag gillar mycket, knockas av lite. När jag plöjde igenom cd:n som följde med senaste numret av Lira hände det. TGLI:s tolkning av "Autumn Leaves" bjöd på något som kändes både nytt och rejält unikt. Med hjälp av en standard. Ja jäklar.
TGLI är saxofonisten Thomas Gustafsson och vokalisten Lindha Kallerdahl. På deras hemsida finns två improvisationsstycken som kallas "Duo 1" och "Duo 2". De är inte riktigt lika knockout-bra, men ger en god fingervisning om hur det låter.
Det här är musik som skulle få min sambo att tjuta av obehag, men om du som jag gillar en utmanande röst och saxofon är det ljuv musik.
20061203
Dagensskiva.com 2006-12-03
Snoop Dogg "Tha Blue Carpet Treatment".
Hade tänkt göra en Ola och recensera The Game och The Clipse
också, men flytten gjorde att tiden inte räckte till.
Hade tänkt göra en Ola och recensera The Game och The Clipse
också, men flytten gjorde att tiden inte räckte till.
20061202
Musikbyrån och MySpace
MyMarkup-Erik ifrågasätter ämnesvalet i veckans MB. Inte helt utan poänger. Samtidigt blir reportage med medieovana bloggare gärna sjukt mycket sämre tv än intervjuer med medietränade artister. Och jag gissar att det är artisterna och inte MySpace som står i fokus (har inte hunnit se avsnittet än).
Jag har själv en MySpace-profil, men har ärligt talat inte riktigt fattat vad jag ska med det till. Bloggar gör jag här och chatteriet har jag inte tid med. Jag använder det mest för att hålla koll på artister och människor i branschen. Men jag fascineras av hur få som verkligen utnyttjar möjligheterna. De flesta jag har lagt till verkar nöja sig med en statisk sida trots att det finns mängder av push-möjligheter.
Last.fm och mp3bloggar ger mig långt fler musiktips (Kal skrev om de senaste nyheterna på last.fm för ett tag sen). Men jag vet inte om jag skulle vilja se ett tv-program om tjänsterna för det.
Fast mest var det här en anledning att få nämna fem mp3bloggar jag följer noga:
Sen jag lämnat byrån borde jag kanske sätta upp någon Håkan Thörn-mp3blogg och någon Mikael Nordlander-mp3blogg på bevakningslistan. Jag får det ju inte lika gratis längre. Och även om jag helst lyssnar på funken, soulen, hiphopen och jazzen behöver jag blanda.
Uppdaterat
Nu har jag sett programmet. Håkan gör så klart jobbet och tar det goda med det onda. Och det går ju inte riktigt att ignorera MySpace som fenomen år 2006 bara för att Murdoch köpt skiten. Kanske skulle några av alternativen nämnts tydligare. Och var det verkligen MySpace som breakade Arctic Monkeys? Jag mindes historien som att det var via deras egen sajt låtarna släpptes, men jag kan ha fel. Hello Saferide-Annika var som väntat en utmärkt åsiktsmaskin och guide i MySpace-djungeln. En ny Robert Johnson kanske?
*****
Ah just det, jag fick den andra cd:n från cd-wow i torsdags. Känns som om cdon vann den här rundan. Men jag vill hellre hitta en snabb amerikan nu när dollarn är så sjukt billig.
Andra bloggar om: Musikbyrån, mp3, Myspace
Jag har själv en MySpace-profil, men har ärligt talat inte riktigt fattat vad jag ska med det till. Bloggar gör jag här och chatteriet har jag inte tid med. Jag använder det mest för att hålla koll på artister och människor i branschen. Men jag fascineras av hur få som verkligen utnyttjar möjligheterna. De flesta jag har lagt till verkar nöja sig med en statisk sida trots att det finns mängder av push-möjligheter.
Last.fm och mp3bloggar ger mig långt fler musiktips (Kal skrev om de senaste nyheterna på last.fm för ett tag sen). Men jag vet inte om jag skulle vilja se ett tv-program om tjänsterna för det.
Fast mest var det här en anledning att få nämna fem mp3bloggar jag följer noga:
Sen jag lämnat byrån borde jag kanske sätta upp någon Håkan Thörn-mp3blogg och någon Mikael Nordlander-mp3blogg på bevakningslistan. Jag får det ju inte lika gratis längre. Och även om jag helst lyssnar på funken, soulen, hiphopen och jazzen behöver jag blanda.
Uppdaterat
Nu har jag sett programmet. Håkan gör så klart jobbet och tar det goda med det onda. Och det går ju inte riktigt att ignorera MySpace som fenomen år 2006 bara för att Murdoch köpt skiten. Kanske skulle några av alternativen nämnts tydligare. Och var det verkligen MySpace som breakade Arctic Monkeys? Jag mindes historien som att det var via deras egen sajt låtarna släpptes, men jag kan ha fel. Hello Saferide-Annika var som väntat en utmärkt åsiktsmaskin och guide i MySpace-djungeln. En ny Robert Johnson kanske?
*****
Ah just det, jag fick den andra cd:n från cd-wow i torsdags. Känns som om cdon vann den här rundan. Men jag vill hellre hitta en snabb amerikan nu när dollarn är så sjukt billig.
Andra bloggar om: Musikbyrån, mp3, Myspace
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)