20081002

Ni vet ju mer än jag...

Min syster är med barn sen ett tag tillbaka (hurra för Claras kommande brasilianska kusin!). För snart två veckor sen mejlade hon mej och mina kusiner några frågor. Saker att tänka på och prylar att köpa innan barnet dimper ner. Eftersom jag är seg har jag inte svarat än. Så jag tänkte att jag gör det så här så kan eventuella läsare med barn också svara. Fler synpunkter är väl bra, kanske?

1. Föddes era barn på beräknat datum eller var de tidiga/sena?

Clara föddes tidigare än beräknat. Hon skulle ha landat 23 augusti enligt beräkningarna, men passade på att dyka upp några dagar innan pappa skulle börja sitt nya jobb. Bra gjort. 11 augusti föddes hon. 12 dagar tidigt alltså.

2. Vilken var födelsevikten/längden?

3630 gram och 51 cm. 13 och 1/2 månad senare väger hon 7875 gram och är 76 cm lång (hon är en sparris som sin far).

3. Vilken var den bästa prylen ni köpte innan barnen kom?

Bra fråga. Bortsett från det uppenbara att en barnvagn var bra att ha så tror jag att vi gillade Claras Snuggle Nest mest. Jag har läst artiklar där det pekats ut som den mest onödiga grejen, men vi gillade den. Bra att ha en mjuk låda att lägga ungen i.

4. Vad kunde ni lika gärna vara utan?

Spjälsängen. Clara har fortfarande inte sovit en enda natt i den, men nu börjar dagen (eller snarare natten då) närma sig.

5. Vad borde ni ha köpt som ni inte hade köpt innan bebisarna kom hem?

Vi fick ju en praktisk present med alla salvor, oljor och fifiga småprylar som vi kanske inte hade tänkt på själva av min förutseende syster så vi klarade oss ganska bra. Så här längre i efterhand skulle vi kanske ha laddat upp med bröstmjöksersättning och nappflaskor. Det är å andra sidan en insikt som kommit långt senare och inget vi led av då i början. I Sverige ammar man annars dör man (om man ska lyssna på amningsmaffian). Vi tycker snarare tvärtom. Amma, visst. Men ge tillägg om det känns som om ditt barn inte får det det vill och behöver.

Så kära vänner och obekanta, ge min syster en hjälpande hand och svara på samma frågor.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Kal Ström sa...

Kul för systra di.

Men råd har jag inga.

Anonym sa...

Köp en Sangenic. En blöjhink med dubbla parfymerade bajspåsar är finfint.

Ska man ha ett babygym är inte uttrycket "less is more" att rekommendera. Ju mer grejer i gymet, desto gladare bebis.

Jag önskar att vi hade köpt en sån där baby-rocker från fisher price. Den vaggar, vibrerar, gungar och ger ifrån sig roliga djungelljud.