20080108

Generationsskiftets år 2008 - vem bryr sig om 2006?

I den lokala skvallerpressen och morgonpressen har det gjorts stort nummer av spelaromsättningen i rödvitt. Det pekas på att bara en spelare finns kvar i truppen sedan återkomsten i Superettan säsongen 2005 (eller tom sedan säsongen 2006) - Tobias Solberg. Att det inte är en idealisk situation eller ett tecken på långsiktighet kan vi väl vara överens om. Men är vi inte på väg in i en ny fas nu? Är inte det första etappmålet passerat?

Och man kan fråga sig varför någon är förvånad.

Det var väl ingen som på allvar trodde att rödvitts trupp från 2004 skulle stå sig till nu och hålla för en etablering i Superettan. För det är där vi är nu. Trots den skakiga inledningen på förra årets resa så räknar jag Degerfors som en etablerad kraft i Superettan nu. Det finns en handfull lag som just nu känns lika starka eller starkare.

Målet för 2008 måste vara det Markus Karlsson hade redan ifjol, topp 6.

Att vi förlorar folk till Allsvenska klubbar ingår på något vis i den ekonomiska modellen och den sportsliga verkligheten på 00-talet. Kan vi fortsätta leverera minst en per år och se till ta ha kontrakt med dem är det i sin ordning. Listan sedan 05 är imponerande: Ola Toivonen, Daniel Mendes, Emil Johansson, Emil Berger, Andreas Drugge och på sätt och vis fast ändå inte - Shpetim Hasani.

Den listan är ett av de starkaste argumenten när vi går ut och värvar nya spelare.

Att tappa till en seriekonkurrent (Lex Seb) känns inte lika bra, men bör inte vara en risk om vi kan börja sikta uppåt istället för att slita hårt för att hålla tätt neråt.

Så av de spelare som skulle ha kunnat finnas i IF 2008 (dvs inte värvats till en annan klubb eller gått sönder) och som spelade i klubben 05 eller 06 finns de här att välja bland:

Abder Kabous
Anders Sulisalo
Chukwudi Nwogu
Djordje Mrdjanin
Eirik Lamöy
Emil Karlsson
Fredrik Nilsson
Henrik Berger
Henrik Janson
Jimmy Rajala
Johan Kristiansson
Jonas Bergman
Jonas Bohlin
Martin Sjölund
Mattias Wickström
Mikael Eriksson
Mikael Mårtensson
Mikael Nilsson
Mikael Thuresson
Mårten Gustavsson
Niklas Solberg
Peter Samuelsson
Renato Rodrigues
Rickard Johansson
Stefan Larsson
Timmy Eriksson
Tobias Hedberg
Tobias J Larsson
Tobias O Larsson

Inte särskilt hett, eller hur?

Bortsett från Abder Kabous (som uppenbarligen inte funkade socialt på bruket) och Djordje Mrdjanin har jag svårt att hitta namn jag skulle velat se i Degerfors IF 2008.

Berger?
Han höll inte måttet ens förra året. Det var hög tid att tacka för det som varit och skriva in honom i historieböckerna. En legend.

Hedberg?
Truppspelare utan utvecklingspotential. Tyvärr. Tiden var ute.

Bergman?
Truppspelare. Inget framtidsnamn längre.

Tobbe Larsson?
Kanske hade han kunnat ta ett steg i utvecklingen under Stahre, men finns det så mycket som talkar för det egentligen? Och hade han motivationen?

Osentimentalt?
Tja. Kanske.
Men jag tror mer på framtiden än forntiden.

Min startelva 2008 just nu:

Simon Nurme

Kalle Norrbin
Fredrik Holmberg
Magnus Tappert
Kristoffer Wiktorsson

Tobias Solberg
Andreas Holmberg
Markus Karlsson

Mano Garcia
Shpetim Hasani
Christophe Lallet

Kommentar
Magnus Samuelsson är så klart en tung kandidat till ena mittbacksplatsen. Det blir hård kamp om de platserna. Funkar Fidde på någon kant? Att Tapert inte gör det såg vi ifjol.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nyktert inlägg! Håller med om det du skriver. /tir

Anonym sa...

Det är en köttmarknad utan dess like i fotbollsvärlden! Visst finns det namn på din lista som inte värvats av annan klubb eller är kvar i degerfors.. men det är säkert många av dem som inte går med på vad som helst heller! Det finns fortfarande folk med lite självrespekt kvar som inte gör vad som helst. Läste i tidningen att Stahre sa att ca 25 ringt själva och vill provspela! Kan vem som helst söka och provspela i Degerfors? Det finns många på din lista som säkert kan "gå vidare" i sin karriär som spelare. Degerfors behöver inte vara den klubben som är sista anhalten häromkring för gå vidare, vilket man sett tidigare genom åren. Stahre är säkert jättebra! AA däremot är jag väldigt tveksam mot. Jag hoppas att DIF får ett bra superettan-år o hamnar bland de sex första, men jag tvivlar. Omsättningen på spelare de sista åren kan aldrig vara bra!

ptrkhmbrg sa...

Jag tycker ju då inte att omsättningen är särskilt spektakulär. Det är klart att det vore bra om det fanns en stomme som hade varit mer i fler år än ett, men att vi skulle få en rejäl generationsväxling efter återkomsten till Superettan var väl självklart?

Jag hoppas att vi lyckas behålla ett par av de uppflyttade juniorerna ett lite längre tag den här gången och att kontrakten med de man vill satsa vidare på skrivs om efter varje avslutad säsong.

Tycker f.ö. att AA övertygar mer och mer.