20080103

Nättidskrifter får bidrag

Under ett par års tid har en eller flera löst sammansatta lobbygrupper försökt övertyga Statens kulturråd (eller bara Kulturrådet som de verkar vilja kalla sig själva) att nättidskrifter borde vara berättigade till statligt stöd. Vi var representerade i något skede, men föll ur. Nu har de första sex fått sina ansökningar beviljade. Än så länge finns ingen information på myndighetens webbplats, så den ganska tunna TT-notisen är allt jag har att gå på än så länge.

De sex som får bidrag är:

Konsten

En sajt som bjuder på konstrecensioner och lite nyhetsbevakning.

omkonst
Med undertiteln: Konstnärer skriver om konst.

alba
Med undertiteln: tidning för kultur, vetenskap och samhälle.

Beyan.net
Med undertiteln: Ett nytt perspektiv. Jobbar utifrån rubrikerna Nyheter (Sverige / Mellanöstern / Världen), Kultur & Nöje (Kultur / Nöje / Recensioner), Skönhet & Hälsa och Debatt & Opinion. Ur policyn: "Beyan.net är en medieorganisation som har i uppdrag att aktivt och kritiskt granska och analysera samhällen och dess makthavare."

Ett lysande namn
Poesizine (med en dagensbok.com-skribent i redaktionen).

Komika Magasin
Med undertiteln: Webbmagasinet med och om tecknade serier.

Jag är så klart nyfiken på sånt som hur stort bidraget är och vilka kriterierna som behöver uppfyllas är. Förhoppningsivs får vi veta mer om det senare.

Jag är fortfarande kluven i frågan. Kanske är det en bra satsning, men jag ser ju att det kommer att leda till svåra gränsdragningar för Kulturrådet. Jag är över huvud taget skeptisk till hela begreppet nättidskrift. Det känns så... 90-tal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: