20071130

Christophe Lallet klar för rödvitt

Det var nog många som hoppades på att Christophe Lallet skulle skriva på för Degerfors efter intervjun i Kuriren i samband med provträningen i höstas.
– Kanske är det så att man måste ut på landsbygden för att hitta den genuina känslan. Snackar vi hjärta så är Degerfors det ultimata, det vore en fantastiskt klubb att spela i. Stora Valla, hit har man alltid drömt om att få komma.
Nu är det klart och den allra bästa informationen finns (lite oväntat) på officiella (vem hade trott det för tre månader sedan?).

Känns bra.
Varmt välkommen.

Skitiga Bullen om Lallet.
URB om Lallet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

20071129

Läst: 31 Songs

Nick Hornby
31 Songs
ISBN: 0-141-01386-9
Penguin

Jag slukade och läste både "Fever Pitch" och "High Fidelity" när de kom. "About a Boy" slank med av bara farten och den där novellsamlingen han sammanställde till förmån för sonens skola (var det väl?) har jag också klarat av. Sen vet jag ärligt talat inte vad som hände. Jag tror att han skrivit mer, men jag vet inte. Utöver 31 Songs då. Den köpte jag sent i pocket och stoppade in i bokhyllan.

Jag hade väl fått nog antar jag.

Eller så var det bara för att låtlistan, de 31 sångerna, inte kändes särskilt spännande. Som ett valfritt nummer av Mojo. Ganska mossigt och förutsägbar rockhistoria alltså. Springsteen, Dylan, Beatles och så någon modern utstickare som motvikt.

Men Hornby är inte Mojo. Han är poplyssnare, inte rockhistorieutforskare (med det menar jag lite grovt att det finns en skillnad mellan dem som lyssnar på i första hand låtar å ena sidan och album/artister å den andra, om man nu kan göra en sådan distinktion).

Han skriver tidigt i textsamlingen (en del har publicerats på andra håll tidigare) att han inte är ute efter att recensera låtarna. Istället är det små texter som ibland handlar om artisten, ibland om låten, ibland om situationen när Hornby mötte låten och ibland om vad den betyder för honom och varför. Det blir en sorts låtstyrd självbiografi. Fast ändå inte.

Ja det är faktiskt lite otydligt vad Hornby vill med boken. Mer än att tipsa om 31 låtar, vilket bara det är en sanning med gott om utrymme för modifikation. Flera av texterna handlar på rubriknivå om två låtar. Många handlar när man läser närmare om en artist och flera närliggande exempel. Spretigt är ordet. Eller ofokuserat.

Ibland är det bra läsning. Ibland ganska tradig. Och egentligen var väl "High Fidelity" en långt mer underhållande guide till fin musik än den här samlingen texter.

Men visst, jag har skrivit noterat två album med Rod Stewart på min mentala inköpslista som jag kommer att titta efter nästa gång jag hamnar vid en back med begagnade vinylskivor. Vilka? "Never a Dull Moment" och "Every Picture..." (som väl har förlängingen "... Tells a Story" om jag inte minns galet).

Och kanske kommer jag att ge Badly Drawn Boy den chans han aldrig fått.

Så något rätt gjorde han väl ändå.

Andra bloggar om: ,

20071126

Dagensskiva.com polisanmäls för förolämpning

Den här historien är så sjukt märklig. Kal polisanmäls av någon som driver landets största proffsblogg för ett inlägg i forumet på dagensskiva.com. Att den försmådda redaktörens egen sajt helt och hållet handlar om att förlöjliga och göra narr av andra människor gör bara historien mer surrealistisk. En sårad ömhudad mobbare. Det tar alla pris.

Kal redogör för hela historien. Det är läsning som gör det svårt att veta om man ska skratta eller gråta.

20071123

När britterna kom till Degerfors

Jag ramlade över en gammal text om Degerfors och Degerfors IF som skrevs i brittiska Independent i samband med att Svennis blev förbundskapten för England. Det är en riktigt skön historia som tål att läsas om idag.
On a per capita basis, Degerfors (pop: 10,000) could match its tradition against any of the footballing hotbeds of the world. The only footballing museum in Sweden is housed in Degerfors, a shrine to the past and an emotional buffer against the uncertainties of the present lovingly tended by Goran Berger, who played for Degerfors against Eriksson and whose son, Henrik, scored the only goal when the team lost narrowly to Parma in the Cup- Winners' Cup seven years ago.
- The man from Degerfors who became a leading force, The Independent
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

20071122

Om jag aldrig riktigt läst ALA tidigare

Jovisst har jag läst A List Apart förut. Visst har jag en RSS-prenumeration (eller två om jag ska vara helt ärlig). Men nummer 249 är faktiskt precis det jag behöver. Så jag börjar väl nu då.

Och nör jag läst klart ska jag inte glömma bort att läsa om den här gamla godingen om att göra css-skisser i Photoshop.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

20071120

Det blev Stahre

Degerfors IF:s tränare säsongerna 2008 och 2009 heter Jan Stahre. Precis som det skvallrades sent igår. Han assisteras av Mike Lindström. Officiella har en presentation av duon.

Det känns faktiskt riktigt bra. Nu är det bara att börja säkra truppen också. Fint jobbat.

Andra bloggar om: , , , ,

Det blir inte Mille

17:00 i eftermiddag är det presskonferens. Då berättar Degerfors IF vem eller vilka som tränar rödvitt nästa år. Att det inte blir Millenisse berättar Andreas Andersson öppet redan i inbjudan till eftermiddagens offentliggörande.

Lägst odds ger just nu inte BP:s Claes Eriksson utan Jan Stahre. En del hoppas på dem båda (och KK antyder sig veta att det blir två namn). Om det skulle bli så är det långt bättre än väntat. Blir det bara Stahre är det gott nog.

Även om det är lätt att förblindas av Millenisses succéartade höst är det svårt att se det som lösningen som tar Degerfors till nästa nivå. Stahres erkänt goda hand med talanger är precis det Degerfors behöver. Komplettera det med Erikssons förmåga att jobba med små resurser och oprövade kort. Ja då blir inte jag förvånad om man vågar ta fram klisteretiketterna med Degerfors till Allsvenskan igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

20071119

Rösta på dagensskiva.com

Hos Internetworld. I kategorin årets bästa nöjessajt.
Tack på förhand.

Andra bloggar om: , , , ,

Vilka bloggar funkar

Washington Post har utrett (via Beta Alfa).
Den här bloggen är en katastrof mao.

Andra bloggar om: ,

Tobias Larsson lägger av

Många har ropat om att Degerfors ska låta bli att förnya kontraktet med Tobias Larsson nu när det går ut. Själv har jag vacklat, men nog lutat åt att det är dags att se sig om efter en ny kraft till anfallet. Tobbe har kört fast i utvecklingen och lägger, 24 år ung, skorna på hyllan. Nu lockar den civila karriären mer. Trist, men inte helt oväntat kanske. Och nog gjorde det livet lite enklare för den rödvita klubbledningen? Det är sällan kul att säga till en spelare att han inte platsar i truppen längre.

Andra bloggar om: , ,

20071116

Lokalpressen på webben

Min gamla lokaltidning NA.se blir bäst i test när Internetworld rankar de sex största. Jag tycker att det trots allt är ganska välförtjänt trots att den ser lite trist ut. Det svider säkert lite i skinnet på HD-gänget som ligger mer i framkant och är snäppet mer internet och framtid. Men kanske svider det bara lite, de vet säkert att deras tid kommer. Min nuvarande lokaldrake NWT.se är inte ens med i tävlingen (fortfarande för små uppenbarligen). Tycker att de har gjort ett ganska fint jobb på kort tid även om det finns en del självklarheter som borde ut på webben.

NWT har förövrigt en tjänst som webredaktör ute just nu. Det kliar så klart lite i fingrarna att söka den, men jag trivs lite för bra med mitt nuvarande jobb för att söka.

Andra bloggar om: ,

Dagens ord-sajt

Folkmun.se [beta].
Trevligt att råkas.

20071114

Jag läser fortfarande böcker

Jag var ganska duktig på att kommentera allt jag läste under första halvåret. Men sen föll det bort. Och det beror inte på att jag slutat läsa böcker. Jag har bara inte haft ork att skriva om dem.

Men en snabb sammanfattning ska jag väl klara av. Så för komplettismens skull

Antologi "Close-Up Magazine i urval volym 3"
Jag brukade säga att jag behöver köpa Close-Up en gång varje år (årets sista nummer med alla listor). Sen CUM började med sina samlingsvolymer är jag uppe i tre nummer per år. Den här är riktigt fin med intervjuer med Pantera, The Hellacopters, Nine Inch Nails, Madball, Neurosis och S.O.D. (för att nämna de viktigaste).

Joakim Lindengren "Kapten Stofil - För en handfull folkvett"
Det var längesen jag läste Lindengren (15 år?) och jag har länge varit nyfiken på Kapten Stofil-äventyren utan att plocka upp någt av dem. Det här är de allra första ur tidningen som bär hans namn. Materialet är ganska ojämnt. Stundtals bländande, men ibland går det på tomgång (de senare är bättre än de tidiga). Jag njuter så klart när gamla bekantingar som Balkongståarn dyker upp, men faktum är att det är de få blickarna ur vardagslivet som småbarnsförälder som är de allra bästa stunderna.

Sen var det nån bok om att bli pappa som vi lånat och jag glömt titeln på (men den kom från någon av föräldratidningarna).

Och sen började jag jobba i Karlskoga och Expressen startade sin klassikerserie. Jag höll ett ganska bra tempo i början, men nu har jag helt tacklat av och köper och placerar i bokhyllan. De jag hann med innan jag spårade ur och sov eller skrev skivrecensioner (snart förbi Ola igen) på bussen istället var de här:

August Strindberg "Hemsöborna"
Riktigt underhållande. Fortfarande. Jag har läst den förut.

John Steinbeck "Möss och människor"
Söt och sorglig historia. Jag gillade den.

Hjalmar Söderberg "Doktor Glas"
Jag tror inte att jag hade läst den. Däremot har jag sett en gammal filmatisering. Ohyggligt seg på slutet när doktorn blir besatt. Ingen större läsupplevelse för in del.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

20071113

Läsvärt

Beta Alfa: Med en fot i framtiden
En del i någon sorts serie. Läsvärt och tänkvärt om det vi dag kallar nätet. men som imorgon kanske bara finns där. Klämmer på bland annat Googles OpenSocial och journalistikens nya roll (det är den där gamla tanken om fyren igen, med en gnutta förädling i mixen).

Andra bloggar om: ,

Västerås går sin egen väg

De flesta kommunala webbplatser följer ett par relativt standardiserade strukturlösningar. Idag surfade jag in på vasteras.se och västeråsarna har verkligen gått sin egen väg. Nu verkar den vara relativt nysläppt och dessutom strular tekniken galore (MS Sharepoint), så jag har inte kunnat kika runt så mycket än. Väntar med en analys till annan plats ett par dagar.

*****

Eller är det en gammal sajt trots att det finns en stor blaffa med texten "Information om Västerås nya webbplats" mitt på sidan? Länken till informationen funkar inte, så den kanske handlar om den kommande webbplatsen. Vad vet jag?

Det här läser jag hos SR Västmanland:
Just nu pågår arbetet med att förnya Västerås stads nya webbplats. Den nya hemsidan ska vara klar 30 april nästa år...
The plot thickens.

Andra bloggar om: , , ,

Nytt från vänsterkanten

Igår lanserades dagensarena.se, en ny "ledarspalt" som ser på Sverige från vänsterkanten. Det är klart att det behövs. SvD:s ledarredaktion välkomnar den nya motparten, men surar samtidigt märkligt över det omöjliga i att vara oberoende på den vänstra planhalvan (riktigt hur det skulle skilja sig från att vara oberoende på högerkanten är inte särskilt tydligt, på valdagen röstar ju den borgerlige ändå på f, c, m eller kd). För mig som balanserar på mittlinjen är det hur som helst ett välkommet inslag i debatten och en nödvändig motvikt till SvD:s ledarsidor.

Samtidigt läser jag Elin Alvemarks riktigt tänkvärda text om Katrine Kielos och socialdemokratin. Och jag läser Peter Dahlgren om sossarnas tvärvändning i skolpolitiken.

Är det så att det verkligen är dags att sluta lyssna och att börja tänka högt igen? Leverera lite visioner om framtiden? Inte en dag för sent.

Valet 2010 kanske kan handla om ideologi och visioner?

Andra bloggar om: , , , , , ,

20071111

Att bygga en kommunal webbplats

Jag vet egentligen inte ens själv vad jag menar här. Mer än att det rimligtvis finns pengar att spara för många kommuner som halkat efter på webben och som nu vill komma ikapp. Det är en lätt sur uppstötning efter ett konsultmöte med en byrå som bla specialiserar sig på att sälja sökmotoroptimeringstjänster och under mötet frågar mig hur viktigt vi tycker att det är med bra kod och dessutom ställer följdfrågan varför? Borde inte svaret vara självklart för honom?

Läs med en nypa salt.

*****

Jag läser lite blandade texter som på olika sätt skulle kunna knyta an till designen av en kommunala webbplats. Jag har bland annat funderat på sådant som användartester, förväntningar och mål.

Texter (i urval):
  1. Utdrag ur Användbarhetsboken (pdf-länk inside)

  2. En sajt kräver tre sorters design

  3. Vägledningen 24-timmarswebben, ffa kapitel 2 (igen och igen)

  4. Så vill 2 700 skåningar ha kommunens hemsida

Jag har fastnat för det här citatet ur Användbarhetsboken:
Börja enkelt
Att göra allt på en gång är sällan en bra idé. Att få användarinflytande är ofta lättare om man börjar med att skapa en enkel webbplats och sedan utvecklar funktionerna allteftersom, än om man satsar på att göra en komplex lösning klar i ett svep
Det är precis så jag tänker och det finns många konsulter som skulle hata det interna tankedokumentet jag jobbar på. För vi måste bygga det enkla först, och det enkla finns väldokumenterat med goda exempel, innan vi ens nosar på vad som kommer sen. Det säger jag trots att vi kör ett parallellt spår med en liten chansning som lägger sig i någon sorts framkant.

Att sätta upp en kommunal webbplats som tillfredsställer de grundläggande behoven är inte rymdforskning. Men det går att få det att verka som så. Om man är konsult. Det svåra här är att hålla igen och inte gapa över för mycket. Att vara extra tydlig med att vi inte är färdiga när vi har tagit det första steget.

Jag har dessutom svårt att tro att en medborgarundersökning i Värmland skulle ge något annat svar än det skåningarna fick i början av 2007 när 11 kommuner frågade och fick det här till svar:

Tendensen är i stort sett densamma för alla deltagande kommunerna. Det invånarna vill ha är både information och interaktiva tjänster, men med tonvikten idag lagd på information. På lite mer sikt önskar medborgarna även kunna fylla i blanketter och då ska dessa helst kunna fyllas i direkt på webben. (Punkt 4 ovan)

Förväntningarna på en kommunal webbplats är inte större än så från den viktigaste målgruppen - kommuninvånarna. När vi bygger om behöver vi inte gapa över mer än så. Det steget klarar vi ganska enkelt. När vi går vidare kanske läget blir ett annat.

Jag menar alltså att den som klarar att ta till sig den kollektiva kunskapen når väldigt långt utan konsulthjälp. Lyckas du dessutom hitta ett system som inte kräver programmeringskunskaper för att förändra informationsarkitekturen så går det att komma väldigt långt utan att lägga ut stora summor pengar.

Eller så är det bara jag som är 24timmarsnörd och har gjort läxan för länge.

Andra bloggar om: , , , ,

Dagens felsurfning

Jag skulle till feber.se (som verkar ligga nere), men hamnade här. Ibland är det roligt att surfa snett. Allt finns på internet.

20071108

DIF + ÖSK = Sant (kanske)

Degerfors IF och Örebro SK har träffats och diskuterat möjligheter till samarbete. Främst verkar det i det här läget handla om att ÖSK lånar ut spelare som inte är riktigt mogna för Allsvenskan till DIF. Och jag vet att jag får skit för det här, men... Äntligen!

– Det vore dumt att låta en gammal rivalitet hindra oss från att samarbeta, säger DIF:s klubbchef Andreas Andersson till Karlskoga-Kuriren.

Nu kommer fler att ropa på Addes avgång samtidigt som jag fortsätter att bli övertygad om att han är rätt man på rätt plats. Men på bruket kommer det att fortsätta att blåsa i motvind för Mr Andersson.