20110126

Dagens iPad


Varning. Ostrukturerad bloggpost.

Jag har haft min iPad ett tag nu. Gillar den. Det är inte en ersättare till den bärbara datorn och om du som jag använder din dator mycket till att producera finns det gott om tillfällen då du kommer att hata din padda. Oftast finns det en väg runt. Ibland inte.

För att läsa, se på video, slösurfa, läsa mejl, spela spel och mycket annat sånt som vi kan sortera under rubriken mediekonsumtion är det en fantastisk pryl. Jag som inte spelat spel i någon vidare omfattning bortom Singstar och Guitar Hero sen jag lämnade spelbranschen 1996 gör det numera nästan dagligen. Bara en sån sak.

Det funkar utmärkt att skriva texter på paddan. Jag skriver nästan alla mina recensioner till dagensskiva.com på den.

Det är lite meckigt att blogga från den. Jag som är lite arbetsskadad och helst vill ha kontroll på varenda liten pixel lider svårt av att bildredigering inte är någon barnlek på pixelnivå. Jag har mao inte lyckats hitta någon app som håller måttet. Photogene är nära, men når inte ända fram. Apple verkar dessutom hata pixelkontrollanter. Det märks på alla nivåer, hela vägen från iPhoto på Mac vidare till paddan och iPhone. Blogpress gör det ändå hyfsat njutbart att blogga. Glad att jag hittade den.

Det finns säkrast några rabiata applehatare där ute som kan fylla på med argument mot paddan. De flesta ringer tomt i mina öron.

Avsaknaden av Flash stör mig inte alls (bortsett från att favoriten picnik inte funkar (kan jag få den som app blir jag en lycklig man).

Jag stör mig lite på att Apple inte låter mig skicka mp3-filer från Safari till iTunes, men det går att jobba runt hjälpligt med GoodReader (som egentligen är en pdf-läsare som ger dig möjlighet att göra anteckningar i dokumenten) och Dropbox (om ni inte hittar dem får ni googla, orkar inte länka allt).

Fem favortiappar:
Reeder
Twitter (även om iPhone-appen är bättre)
Instapaper
EW's Must List (svenska magasinmakare, ta lärdom)
PlainText

Frågor på det?

2 kommentarer:

Medelklassman sa...

Får man ha den ifred för sina barn?

ptrkhmbrg sa...

Svar: nej. Ta inte fram den när barnen är vakna.