20061006

Astoria Karlstad går i graven

För bara någon vecka sen meddelades det glada beskedet att duken i den stora salongen på Astoria i Karlstad äntligen fått en ny duk. Ja jag hör till dem som knorrat över den gamla ganska högt. Idag meddelas att biografen läggs ner. Mycket tråkigt. Successivt avvecklas är budskapet. Exakt vad det innebär meddelar lokaltidningarna imorgon hoppas jag.

GP: SF räddar Astoria
Metro.se: Astoria säljer biografer till SF
NA.se: Astoria säljer biografer till SF (annan version)

PRESSMEDDELANDE

ASTORIA CINEMAS RENODLAR VERKSAMHETEN OCH FOKUSERAR PÅ STORSTADSREGIONERNA

Astoria Cinemas och SF Bio har idag genomfört en strukturaffär som skapar möjligheter för Astoria Cinemas att överleva sin finansiella kris.

Torsdagen den 5 oktober signerade Astoria Cinemas och SF Bio ett avtal som innebär att Astoria behåller och driver vidare de biografer man äger i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan övriga biografer i kedjan successivt kommer att läggas ned, med undantag för Astorias biografer i Uppsala, Lund och Borlänge som övertas och drivs vidare av SF Bio. För de biografer som läggs ned övertar SF Bio inventarier och driften fram till att avvecklingen är slutförd.

-Jag är mycket nöjd med affären, och känner mig lättad. Den är anpassad till den marknadssituation som idag råder på den svenska biografmarknaden. Samtidigt räddar uppgörelsen med SF Bio vår mycket svåra och akuta ekonomiska situation, förklarar Mattias Nohrborg, VD på Astoria Cinemas.

-Astorias avveckling av sina landsortsbiografer och fokusering på storstäderna ger den svenska biografmarknaden en robust struktur med goda förutsättningar att inte bara överleva utan även utvecklas, i såväl storstad som landsort, säger Jan Bernhardsson, VD för SF Bio.

Både Astoria Cinemas och SF Bio menar att det på vissa orter funnits en överkapacitet av antalet biostolar i förhållande till antalet biobesökare. Detta har skapat lönsamhetsproblem.

-Jag trodde för 1,5 år sedan att det fanns utrymme för två landsomfattande biografkedjor. Jag kan egentligen bara konstatera att jag delvis hade fel. På de flesta orter utanför storstadsregionerna går detta inte och det har varit en smärtsam insikt att vi nu måste avveckla den förlusttyngda landsortsdelen av kedjan, förklarar Mattias Nohrborg.

-Filmutbudet i de landsortstäder där Astorias biografer läggs ned kommer att vara lika stort och rikt även i framtiden. SF Bio har den kapacitet som erfordras för att ta hand om såväl de filmer som den publik som funnits på Astorias biografer, säger Jan Bernhardsson.

-Nu lämnar vi den jobbiga perioden bakom oss och ser framåt med tillförsikt. Vi kommer nu att kunna fortsätta att utveckla och renodla vårt koncept kring morgondagens biograf och koncentrera oss på de orter som har tillväxt och som tål flera biografkedjor. Det känns både inspirerande och förlösande, säger Mattias Nohrborg.

Inga kommentarer: