20100726

Man måste ändå älska en statistiker

Jag klipper och klistrar direkt från Vulkanernas "forum":
Namn: Kuno
Sänt: 2010-07-26 11:26
Visst har vi väl alla känslan av att årets upplaga av Superettan är jämnare än vanligt? Och lite grann att Degerfors kunnat hänga på för att inga lag har ryckt i toppen.
Men icke, årets superetta ser hittills ut som vanligt ungefär.
Sedan Superettan började spelas för tio år sedan har laget på tredje plats haft mellan 27 och 34 poäng. Snittet inklusive årets säsong är exakt 31 poäng.
Men,d et som är riktigt intressant är hur det brukar gå för laget som håller till på tredje plats efter 17 omgångar.
Vid sex av hittills tio färdigspelade Superettor har laget på tredje plats tagit sig till Allsvenskan (två gånger via kval, två gånger som seriesegrare och två gånger på andra plats) när serien summerats.
Den enda riktiga plumpen har Sirius stått för när man 2007 halkade ner till en sjundeplats, i övrigt har inget lag fallit längre än till en femteplats.
Det där är statistik som man bara måste älska. Dags att skriva om målsättningen snart? Va?

20100719

Att skylta med sitt ointresse

På något vis har Anders Andersson gått och blivit hela landets lilla Superettan-expert. Riktigt hur blir allt otydligare.

I dagens Expressen skyltar han med sitt djupa ointresse för serien han kommenterar regelbundet i TV4 Sport. Han gör det i analysen av Degerfors IF (oväntat att jag skulle hacka på det).

I sin analys av frågeställningen: "Degerfors har släppt Emil Berger och Johan Bertilsson. Hur kommer det att påverka lagets chanser?" svarar Andersson: "Där ger man upp ett möjligt avancemang men samtidigt hindrar man inte spelarna att komma till större miljöer och det är kul."

Det där blir ju väldigt rolig läsning för den som följt Bergergate. DIF släpper honom inte direkt med varm hand till ÖSK. Att Berger knappast är avgörande för IF:s möjligheter att uträtta underverket och nå Allsvenskan kräver inte särskilt mycket för att räkna ut. Bra spelare, men långtifrån oersättlig.

Bertilsson är så klart ett tungt avbräck, även om jag vägrar tro att en spelare skulle göra ett lag.

Å andra sidan kommer Andersson säkert ha rätt i sin spådom att Degerfors inte når allsvensk plats nästa år. Precis som han konstaterar är klubben inte mogen uppgiften än. (Även om jag så klart gärna har fel och är säker på att vi fixar ett liv i Allsvenskan med lite kraftsamling. Kan Mjällby, kan vi.)

Däremot håller jag återigen inte med Andersson när han säger att kontraktet är klart. Det är det inte. Det är bara 10 poäng till kvalplats och 14 omgångar kvar.

Degerfors har gjort en fantastisk insats under våren, men ingen har väl på allvar börjat tro att det ska hålla hela vägen? Men det är klart att det är kul att njuta av framgången och hoppas på miraklet.

14 hårda kvalfyllda omgångar återstår. Tar vi 14 poäng till är det bra. Och experterna säger att 7 till ska räcka. I år är jag inte så säker på det. Superettan är rekordjämn 2010.

Hårt jobb. Framåt uppåt.

20100712

#Youtube till #Wordpress

Visst borde det finnas en plugin till Wordpress (ja jag ser ironin i att posta det i blogger-miljö) som gör det möjligt att skicka youtube-klipp som man gillat eller favoritmarkerat direkt till den egna bloggen? Precis som synken till Facebook alltså.

Kan man dessutom styra så att det hamnar i en given kategori med en definierad bredd är jag en glad liten lax.

20100707

#Almedalen från fastlandet

Jag har aldrig ens lekt med tanken att åka på Almedalsveckan. Men det är ändå intressant att följa lite på avstånd. Många av de kontakter som knyts sker på en nivå som aldrig syns i riksmedia. Mycket handlar om medialt små, men livsviktiga frågor. För den som driver politik i en liten stor fråga kan Almedalsveckan vara livsviktig.

Själv minns jag två stora händelser och två stora hjältar som påverkat mig direkt.

Lennart Koskinen
Kliver upp på scenen och avbryter en debatt arrangerad av Sverigedemokraterna. En aktion som direkt motiverar mig att stanna som medlem i Svenska Kyrkan.

Gudrun Schyman
Bränner 100 000 i det manligaste matlagningsredskapet, en klotgrill, för att visa skillnaden i lön mellan kvinnor och män. En tvättäkta KLF-aktion som trots mitt medlemsskap i Miljöpartiet får mig att sätta upp Feministiskt Initiativ som ett tänkbart alternativ i årets riksdagsval.