20090831

Hur många liter mjölk dricker ni egentligen?

Kära värmlänningar, hur många liter mjölk dricker ni egentligen?

Idag gick Milko ut med nyheten att man höjer priset med en (1) krona per liter. Höjningen går oavkortat till de värmländska mjölkbönderna eftersom världsmarknadspriset är på någon sorts all time low.

TV4 Värmland plockar fram det klassiska greppet: "fråga en stolle på stan" och får chockerande nog bara upprörda svar. Som om en höjning av mjölkpriset med en (1) spänn skulle äventyra någons privatekonomi.

Jag vet att det här med marknadskrafter är hett och att solidaritet med grannen är lika ute som cykelbyxor under shorts, men kom igen.

Jag måste ställa frågan igen. Hur många liter mjölk dricker ni egentligen?

Räkna lite på det.

20090829

Fucking jävla motgångssupporter

Om 90 minuter möter Degerfors Forward. Trots att rödvitt har ett par tre man på skadelistan tänds inte den där riktiga gnistan. Det känns bara som ytterligare en match längs vägen tillbaka till Superettan.

Förhoppningsvis tar det röda och vita laget lika lätt på uppgiften.

20090824

En begagnad bil

Helgens inrikespolitiska bomb var så klart att Maria Abrahamsson sadlar om från ledarskribent på Svenskan till moderat politiker med sikte på riksdagen. Hur sällan vi än är överens politiskt hyser jag ändå en stor respekt för Abrahamsson. Hon är konsekvent, rak och tydlig i sin argumentering. Ärlig.

Och som en mig närstående sa: vem skulle du helst köpa en begagnad bil av, Maria Abrahamsson eller Mona Sahlin?

Tur att man kan köpa den där bilen av Maria Wetterstrand.

20090818

Vi ska stanna i toppen

Vänta nu, har höstsäsongen redan börjat?

När Degerfors mötte Enköping i höstens första seriematch fortsatte säsongen som den börjat, med en tämligen komfortabel seger.

Kanske vaggades både jag och laget in i en falsk trygghet där. Känslan av att det här kommer att gå som tåget. Bara att spela av resten och gå raka vägen till Superettan utan att passera helvetets alla kval.

Den onödiga och förnedrande poängförlusten hemma mot Carlstad United borde så klart ha varit en tillräcklig väckarklocka. Tillräcklig för att få de rödvita spelarna att knyta näven, plocka fram rödstället och inse att här krävs faktiskt mer hårt arbete.

Matchen mot Gröndal, en av de få där Degerfors har revansch att utkräva, borde ha varit tillräcklig tändvätska. Men icke. En ny poängförlust och för första gången i år på gammalt nesligt manér. På övertid. Som så många säsonger förr. Jag längtar verkligen inte tillbaka.

Plötsligt känns drabbningen mot Västerås som en måste-match. Trots att övriga resultat trillat längs rödvit väg.

Fortsättningen blir inte enkel. Det är nu Degerfors omtalat tunna trupp tvingas visa att den håller hela vägen ut. Att Johan Bertilsson, som varit en av vårens allra bästa, är avstängd mot ärkerivalen Västerås är så klart ett tungt avbräck. Om Erik Nilsson som klev av med, en förhoppningsvis lätt, skada senast inte heller kan spela kan det bli kännbart.

Martin Broberg fick fina betyg efter sitt inhopp mot Gröndal och startar med all säkerhet mot Västerås. Om Erik Nilsson tvingas vila öppnar det för Emil Berger. Så kanske är det ingen större fara på taket än, men nog är två man borta lite väl nära smärtgränsen för den här upplagan av rödvitt?

Och vad händer om Peter Samuelsson blir avstängd? Den tanken vill jag helst inte ens tänka.

På lördag är det dags att vända på steken och inse allvaret. Tre friska poäng mot Västerås och vägen mot Superettan ser fortsatt spikrak ut.

Jag hoppas på säsongens starkaste stöd från läktaren. Det är dags att Vulkaner, URB:are och alla andra visar sig från sin starkaste sida även på hemmaplan och bevisar att vi aldrig ger upp. För vi ska stanna i toppen säsongen ut.

Degerfors IF:s sponsorer bjuder på entrén, så det kôster inget att gå den här gången. Ta med en polare som inte brukar gå så ser vi till att slå årets publikrekord och köp några extra halva potten-lotter för pengarna du tänkt lägga på entrébiljetten.

Bor du i Deje, Forshaga eller Karlstad kan du för en billig penning ta supporterbussen dit. Bloggaren Peter Linberg ordnar resan som kostar mellan 50 och 100 kronor tur och retur beroende på intresset. Personligen skulle jag tycka att en hundring oavsett resenärer vore juste. Skänk överskottet till DIF till tusen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

20090807

Tre poäng till?

Om ca 30 minuter startar matchen mellan Degerfors IF och Carlstad United på Stora Valla. Jag kan inte tro något annat än att det slutar med tre nya poäng för Degerfors. Allt annat skulle vara en stor skräll. Just det är väl det enda som talar mot. Derbyskräll.

Nä.

3 poäng.

20090806

Nu blir det poesi

Jag är inget stort fan av poesi, men ibland träffar det rätt. Jag stjäl ett helt inlägg av (från?) Patrik Wirén och hoppas att han inte misstycker. Jag läste orden på en liten iPhone-skärm i en röd värmländsk stuga.
I ett hus i de värmländska skogarna får jag se en liten pappersbit med några rader om poeten Bengt Berg. Dikten som avslutar texten är rätt fantastisk i all sin enkelhet.

Bengt Berg lär bli kvar i sitt Torsby ännu ett tag. Livet där upphör inte att fascinera. I en dikt av den kortare sorten, ”nästan en anti-dikt”, som han själv uttrycker det, ger han en ögonblicksbild av livet på landet:

Det kom en bil på vägen.
Och for förbi. Grå.

Vackert.

Andra bloggar om: , ,

Välfärdens kärna

Hör Thomas Idergard lösa kommunernas ekonomiska kris i en telefonare i Nyhetsmorgon: "lägg ner Kultur- och fritidsnämnderna".

Att Timbro inte förstår kopplingen mellan kultur och fritid / hälsa och utbildning är ingen större överraskning.

Är biblioteken inte utbildning?

Är badhusen inte en del i hälsoarbetet?

Om de inte läst årsredovisningarna som fan läser bibeln gissar jag att biblioteken är den överlägset största posten.

På DN Debatt har Idergard skrivit en artikel i ämnet baserad på en rapport från "tankesmedjan". Jag blir trots allt lite nyfiken på att läsa hur de tolkat årsredovisningarna (särskilt som både Karlstad och Karlskoga finns bland de 16 kommuner som granskats).

Har Timbro klarat att göra en analys bortom siffrorna i årsredovisningens största cirkeldiagram? Just nu pekar inte mycket på det, men å andra sidan är 30 sekunder på telefon inte mycket att utgå ifrån.

Uppdaterat
Har skummat Timbro-rapporten nu.

I Karlskoga tycker författarna i klartext att det är en god idé att lägga ner kommunens bidrag till Kulturskolan, Nobelhallen/Nobelstadion och Strandbadet. Det skulle motsvara ca 60 lärartjänster hävdar man.

I Karlstad siktar man in sig på höjningen av kultur- och fritidsbudgeten (som i klartext handlar om de nya hallarna vid Tingvalla och ombyggnaden av badhuset) respektive bidragen till museum och opera (Värmlandsmuseum, Värmlandsoperan och Värmlandsteatern bland annat). Besparingarna Timbro föreslår motsvarar även här ca 60 lärartjänster.

Andra bloggar om: , , , ,

20090802

På loppis i Degerfors

Firade att jag fyllde 37 med att åka till Degerfors och vila upp mig lite tillsammans med familjen. Bläddrade mig igenom två lokala loppisar och kom tillbaka till Karlstad med åtta sjuor.

Nancy Sinatra "Summer Wine/Sugar Town"
Nancy and Frank Sinatra "I Will Wait for You/Somethin' Stupid"
Sam the Sham and The Pharaohs "Wooly Bully/Ain't Gonna Move"
S-Express "Theme from S-Express/The Trip (Microdot House Mix)"
Chaka Khan "I Feel for You/Chinatown"
Diana Ross "One More Chance/Confide in Me"
Tom Tom Club "Wordy Rappinghood/(You Don't Stop) Wordy Rappinghood"
Madness "Embarrassment/Crying Shame"

Andra bloggar om: , ,

20090801

Omstart

Idag åker Degerfors IF till Enköping för att hämta tre nya poäng. Ingen räknar med något annat. Inget tyder på något annat. Risk för underskattning? Hoppas inte det. Tror inte det.