Hör Thomas Idergard lösa kommunernas ekonomiska kris i en telefonare i Nyhetsmorgon: "lägg ner Kultur- och fritidsnämnderna".
Att Timbro inte förstår kopplingen mellan kultur och fritid / hälsa och utbildning är ingen större överraskning.
Är biblioteken inte utbildning?
Är badhusen inte en del i hälsoarbetet?
Om de inte läst årsredovisningarna som fan läser bibeln gissar jag att biblioteken är den överlägset största posten.
På DN Debatt har Idergard skrivit en artikel i ämnet baserad på en rapport från "tankesmedjan". Jag blir trots allt lite nyfiken på att läsa hur de tolkat årsredovisningarna (särskilt som både Karlstad och Karlskoga finns bland de 16 kommuner som granskats).
Har Timbro klarat att göra en analys bortom siffrorna i årsredovisningens största cirkeldiagram? Just nu pekar inte mycket på det, men å andra sidan är 30 sekunder på telefon inte mycket att utgå ifrån.
Uppdaterat
Har skummat Timbro-rapporten nu.
I Karlskoga tycker författarna i klartext att det är en god idé att lägga ner kommunens bidrag till Kulturskolan, Nobelhallen/Nobelstadion och Strandbadet. Det skulle motsvara ca 60 lärartjänster hävdar man.
I Karlstad siktar man in sig på höjningen av kultur- och fritidsbudgeten (som i klartext handlar om de nya hallarna vid Tingvalla och ombyggnaden av badhuset) respektive bidragen till museum och opera (Värmlandsmuseum, Värmlandsoperan och Värmlandsteatern bland annat). Besparingarna Timbro föreslår motsvarar även här ca 60 lärartjänster.
Andra bloggar om: Timbro, Thomas Idergard, politik, Karlstad, Karlskoga
1 kommentar:
Det är lite trist med Timbro att de buntar ihop nödvändiga kostnader (som kulturskolor/simhallar) med extremt onödiga kostnader (äventyrsbad/hallar för elitidrott etc) och därmed förstör debatten.
Problemet i Karlskoga till exempel är inte att man borde lägga ner Nobelhallen/Stadion, utan att de aldrig borde byggts. För de pengarna som det kostat att driva Nobelhallen som under sina trettio första år inte var fullsatt mer än ett tjogtal gånger hade man fått åtminstone två små hallar plus ett par konstfrusna utomhusisar, t ex. på Rävåsens IP (som jag antar fortfarande inte blivt konstfrusen?), vilket hade varit betydligt mer till invånarnas gagn.
Nobelstadion har väl varit fullsatt typ tre, fyra gånger? Och vad var sannolikheten när den byggdes att KB skulle bli tillräckligt bra för att dra publik nog att motivera den? Noll. Och om man mot förmodan skulle få publikdragande matcher fanns/finns ju Stora Valla dryga milen bort. Nobelstadion/hallen är ett momument över kommunalt storhetsvansinne. Och sådana saker bör inte gå före vård/skola/omsorg, vilket de gjorde i Karlskoga under tre-fyra föregående decennierna (det nuvarande har jag ingen koll på, men jag tvivlar på att det blivit bättre).
Skicka en kommentar