20090806

Välfärdens kärna

Hör Thomas Idergard lösa kommunernas ekonomiska kris i en telefonare i Nyhetsmorgon: "lägg ner Kultur- och fritidsnämnderna".

Att Timbro inte förstår kopplingen mellan kultur och fritid / hälsa och utbildning är ingen större överraskning.

Är biblioteken inte utbildning?

Är badhusen inte en del i hälsoarbetet?

Om de inte läst årsredovisningarna som fan läser bibeln gissar jag att biblioteken är den överlägset största posten.

På DN Debatt har Idergard skrivit en artikel i ämnet baserad på en rapport från "tankesmedjan". Jag blir trots allt lite nyfiken på att läsa hur de tolkat årsredovisningarna (särskilt som både Karlstad och Karlskoga finns bland de 16 kommuner som granskats).

Har Timbro klarat att göra en analys bortom siffrorna i årsredovisningens största cirkeldiagram? Just nu pekar inte mycket på det, men å andra sidan är 30 sekunder på telefon inte mycket att utgå ifrån.

Uppdaterat
Har skummat Timbro-rapporten nu.

I Karlskoga tycker författarna i klartext att det är en god idé att lägga ner kommunens bidrag till Kulturskolan, Nobelhallen/Nobelstadion och Strandbadet. Det skulle motsvara ca 60 lärartjänster hävdar man.

I Karlstad siktar man in sig på höjningen av kultur- och fritidsbudgeten (som i klartext handlar om de nya hallarna vid Tingvalla och ombyggnaden av badhuset) respektive bidragen till museum och opera (Värmlandsmuseum, Värmlandsoperan och Värmlandsteatern bland annat). Besparingarna Timbro föreslår motsvarar även här ca 60 lärartjänster.

Andra bloggar om: , , , ,
Skicka en kommentar