20091110

Därför ska du vaccinera dig

Det korta svaret på påståendet är: "för att du inte vill vara ett egoistiskt as och smitta någon som har sämre förutsättningar att klara en sjukdom".

Men om jag ändå ska bryta ner det lite.
  1. Ingen har haft den här influensan förut, det betyder att ingen är immun. Möjligen (möjligen) har personer i åldern 60+ ett visst (upprepar, visst) skydd. Äldre har å andra sidan ofta andra fysiska problem som gör dem känsliga för en influensa.
  2. Det här betyder i sin tur att den nya influensan sprids betydligt snabbare och enklare än en "vanlig" influensa.
  3. Eftersom fler riskerar att smittas (en vanlig flunsa drabbar ca 5%, svinet beräknas drabba 30% utan vaccin) kommer sannolikt fler att bli allvarligt sjuka. Trots att A(H1N1) i sig inte är farligare än en vanlig influensa. Det är enkel matematik.
  4. Många sjuka samtidigt är bökigt för samhället (30% sjuka inom vård & omsorg vore ett stort problem). För de flesta enskilda är problemet inte så stort, men kanske för mormor som inte får den hjälp hon behöver på hemmet. (Jag behöver väl inte förklara smittokedjan? Du smittar en kompis som smittar en sjuksköterska osv.)
Problemet ligger för de flesta inte i om du blir sjuk, problemet är vilka du riskerar att smitta. Om du blir borta från jobbet en vecka spelar för de flesta ingen större roll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Skicka en kommentar