20091110

Därför ska du vaccinera dig

Det korta svaret på påståendet är: "för att du inte vill vara ett egoistiskt as och smitta någon som har sämre förutsättningar att klara en sjukdom".

Men om jag ändå ska bryta ner det lite.
  1. Ingen har haft den här influensan förut, det betyder att ingen är immun. Möjligen (möjligen) har personer i åldern 60+ ett visst (upprepar, visst) skydd. Äldre har å andra sidan ofta andra fysiska problem som gör dem känsliga för en influensa.
  2. Det här betyder i sin tur att den nya influensan sprids betydligt snabbare och enklare än en "vanlig" influensa.
  3. Eftersom fler riskerar att smittas (en vanlig flunsa drabbar ca 5%, svinet beräknas drabba 30% utan vaccin) kommer sannolikt fler att bli allvarligt sjuka. Trots att A(H1N1) i sig inte är farligare än en vanlig influensa. Det är enkel matematik.
  4. Många sjuka samtidigt är bökigt för samhället (30% sjuka inom vård & omsorg vore ett stort problem). För de flesta enskilda är problemet inte så stort, men kanske för mormor som inte får den hjälp hon behöver på hemmet. (Jag behöver väl inte förklara smittokedjan? Du smittar en kompis som smittar en sjuksköterska osv.)
Problemet ligger för de flesta inte i om du blir sjuk, problemet är vilka du riskerar att smitta. Om du blir borta från jobbet en vecka spelar för de flesta ingen större roll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Ingen har haft den här influensan förut, det betyder att ingen är immun."

Hur hade du tänkt dig att folk skall kunna bygga upp ett naturligt immunförsvar om alla skall vaccinera sig? Betänk också att virus brukar mutera över tid, vårt naturliga immunförsvar fixar till stor del även det, medan vaccinet blir helt verkningslöst. Anser du att hela sveriges befolkning skall vaccinera sig varje år de närmaste 40 åren? Betänk också att vaccin aldrig har varit helt riskfritt.

Jag saknar helt en relevant riskanalys i din propaganda.

Magnus.

Ann-Kristin sa...

Pandemiska influensor kommer ungefär var trettionde år och därför kan man gott kosta på sig att vaccinera en hel population.

Det verkar ganska korkat att bygga upp sitt immunförsvar för att skydda sig mot något som man kanske råkar ut för om trettio år.

Vaccinationer räddar liv.